Πώς είναι δυνατόν οι Διατροφολόγοι να υποστηρίζουν την πολύ χαμηλή χρήση γλυκισμάτων και να λένε ναι στο μέλι; Είναι και αυτό γλυκό!
Υπάρχει σίγουρα σημαντική διαφορά μεταξύ μιας σοκολάτας και του μελιού. Όσον αφορά τη σοκολάτα, πρόκειται για ένα επεξεργασμένο προϊόν, το οποίο περιέχει σημαντική ποσότητα χοληστερόλης, κορεσμένων και trans λιπαρών καθώς και αλατιού. Από την άλλη πλευρά, το μέλι είναι φυσικό προϊόν, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία του οποίου οι ευεργετικές ιδιότητες θα παρατεθούν παρακάτω.
Πού μας χρησιμεύει
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι αποδίδει στον οργανισμό 30 θερμίδες, οι οποίες προέρχονται από την ομάδα των υδατανθράκων, τους οποίους συναντάμε με τη μορφή των απλών σακχάρων.
Αυτού του είδους τα σάκχαρα δεν χρειάζονται διάσπαση, μπαίνουν αμέσως στην κυκλοφορία του αίματος και δίνουν ενέργεια στον εγκέφαλο να εκτελέσει τις λειτουργίες του. Επίσης, το μέλι:
- Αποτελεί πηγή ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το κάλιο και ο φώσφορος, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό
- Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, προφυλάσσοντας από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς
- Είναι τονωτικό και χρησιμεύει κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος
- Προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα και ενισχύει τη λειτουργία του, εξαιτίας των πρεβιοτικών συστατικών που περιέχει. Τα πρεβιοτικά δεν πέπτονται, περνούν ανέπαφα στο παχύ έντερο, ενισχύοντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων. Θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα και το έλκος
- Προλαμβάνει ή θεραπεύει την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου
Το μέλι δεν παχαίνει!
Είναι αλήθεια, δεν παχαίνει. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το επικρατέστερο θρεπτικό συστατικό του μελιού είναι ο υδατάνθρακας. Από την άλλη πλευρά, η σοκολάτα με πρωταγωνιστή το λίπος, προσδίδει 9 θερμίδες λίπους ανά γραμμάριο.
Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αν η καθημερινότητα σας είναι επιβαρυμένη με άλλου είδους λιπαρά από τηγανιτά, γλυκά, junk food και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, τότε μην περιμένετε «θαύματα» από το μέλι. Μπορεί να αποτελέσει μέρος μια σωστής και ισορροπημένης διατροφής μεσογειακού τύπου από την οποία δεν λείπει το μέτρο και η φυσική δραστηριότητα. Μόνο τότε δεν θα σας παχύνει.
Αντί για κρουασάν, σοκολάτα ή μπισκότο χρησιμοποιήστε ένα γιαούρτι με μέλι στο δεκατιανό σας.
Είδη μελιού
Ανάλογα με την πηγή από την οποία παράγεται, το μέλι παίρνει και το αντίστοιχο όνομα. Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες.
- Το ανθόμελο που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών π.χ. θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς, κ.α.
- Το μέλι των μελιτωμάτων που προέρχεται από το χυμό του πεύκου, της ελάτης και των υπολοίπων δασικών φυτών
Κρυστάλλωση = φυσική ιδιότητα
Μην πετάξετε το μέλι αν κρυσταλλώσει. Δεν χαλάει και δεν αλλάζει η θρεπτική του αξία. Η κρυστάλλωση δεν αποτελεί ένδειξη νοθείας.
Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εξαρτάται από τη συγκέντρωση της γλυκόζης και του νερού, τη σχέση φρουκτόζης – γλυκόζης, την περιεκτικότητα του δείγματος σε γύρη, κ.α. Φέρτε το στην αρχική του, ρευστή μορφή σε μπεν μαρί.
Τα σκουρόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο), άρα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Τα ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν πιο ωραίο άρωμα και γεύση.
Προτιμήστε το Ελληνικό μέλι. Θα το ξεχωρίσετε από το εισαγωγής γιατί το δεύτερο είναι πιο «νερουλό», πιο ακριβό, περισσότερο επεξεργασμένο, λιγότερο γευστικό. Προτιμήστε τις γυάλινες συσκευασίες μελιού για να βλέπετε τι αγοράζετε. Εξάλλου, το γυαλί δεν αντιδρά και με το μέλι για να αλλοιώσει την ποιότητά του.
Το γλυκό που μας έδιναν οι γονείς μου από την παιδική μας ηλικία ήταν μήλα με μέλι και κανέλλα. Αθλητές, παιδιά, εγκυμονούσες και όσοι αρρωσταίνετε συχνά χρησιμοποιήστε το μέλι στην καθημερινότητα σας. Προσθέστε το στα αφεψήματα, στον καφέ, στα γλυκά, σε σαλάτες, στο πρωινό, με ψωμί ή φρυγανιές και δώστε άλλη νότα στην έννοια της θρεπτικής αξίας του τροφίμου, που καταναλώνετε.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, γιατί μπορεί πάρα πολύ εύκολα να διαταράξει την ισορροπία τους σακχάρου στο αίμα.