μήλο

Μήλο, το φρούτο του χειμώνα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Μήλο έτσι; Τι πιο εύκολο, πιο πρακτικό και πιο γρήγορο; Φτάνει να το αγοράσετε, να το πλύνετε καλά και να το βάλετε στην τσάντα σας.

Βγαίνει και σε διάφορα χρώματα. Ανάλογα με τα κέφια μπορείτε να επιλέξετε! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο δεκατιανό σας ή να το προσθέσετε ακόμα και στη σαλάτα σας.

Η απουσία κορεσμένων λιπαρών από το μήλο δεν είναι το μόνο του πλεονέκτημα. Οι ευεργετικές ιδιότητες του έρχονται να συμπληρώσουν το πακέτο και να θωρακίσουν την υγεία του οργανισμού.

Το μήλο και τα οφέλη του

Η παροιμία λέει : «Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό, τον κάνει πέρα». Kαι αυτό είναι απολύτως σωστό!

Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο φρούτο προστατεύει τον οργανισμό από τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο, τις ιώσεις. Επίσης, κρατά σταθερά τα επίπεδα των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα. Συμβάλλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μιας και δεν περιέχει καθόλου νάτριο.

Μήλο και εντερική λειτουργία

Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου εξαιτίας των αδιάλυτων φυτικών ινών που περιέχουν. Από μελέτες φάνηκε επίσης, ότι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προστατεύουν το έντερο από καρκίνο και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.

Ανήκει στα αντιοξειδωτικά τρόφιμα

Μειώνει τον πυρετό και προσφέρει αγχολυτική – ηρεμιστική και αντιγηραντική προστασία στα κύτταρα του οργανισμού.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή) που βρίσκονται στο μήλο, κυρίως στη φλούδα, παρέχουν στον οργανισμό αυτή την πολύτιμη βοήθεια. Τα φλαβονοειδή φαίνεται να προστατεύουν και από το άσθμα.

Μήλο και καρκίνος

Συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο όπως αυτός του μαστού. Και αυτή η ιδιότητα του μήλου οφείλεται στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) που περιέχει.

Μειώνει την χοληστερόλη

Ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα με τη βοήθεια των διαλυτών φυτικών ινών. 2 – 3 μήλα την ημέρα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης, ειδικότερα στις γυναίκες.

Καταπολεμά την παχυσαρκία και προστατεύει την καρδιά

Το μήλο προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάρη στη δράση μιας άλλης ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας, της κερκετίνης. Στη μελέτη MONICA όσοι άνθρωποι έτρωγαν ένα μήλο κάθε μέρα, μείωσαν τον κίνδυνο για έμφραγμα κατά 59%.

Επίσης, τα μήλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Δρά κατά της άνοιας

Θωρακίζει τη μνήμη και όλες τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν σ’ αυτή εξαιτίας της νόσου Alzheimer.

Ρυθμίζει το ζάχαρο

Το μήλο διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν βρεθείτε σε εκείνη την περίπτωση που χρειάζεστε επειγόντως ένα γλυκό, ένα μήλο θα καλύψει αυτή την επιθυμία και θα απομακρύνει τυχόν ζάλη ή ατονία.

Καθαρίζει τα δόντια

Αποτελεί φυσικό καθαριστικό των δοντιών. Τα λευκαίνει και υπάρχουν πιθανότητες να προστατεύει και από την ουλίτιδα.

Μήλο και κάπνισμα

Ένα μήλο διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία και παράλληλα προστατεύει από τον καρκίνο των πνευμόνων. Καλό θα ήταν η καπνιστές να το εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή.

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Ένα μήλο έχει λίγες θερμίδες, καθόλου λιπαρά και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Επίσης, περιέχει νερό, ασβέστιο και κάλιο.

Συνοψίζοντας

Διαλέξτε σκληρά μήλα με «ζωηρό» χρώμα. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο μακριά από το σκόρδο και το κρεμμύδι, γιατί απορροφούν οσμές.

Περισσότερα άρθρα