μητρικός θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός και τα οφέλη του

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ο μητρικός θηλασμός είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση που ακολουθεί μετά την μαγική στιγμή της εγκυμοσύνης και της γέννησης ενός βρέφους.

Οι περισσότερες μητέρες αγχώνονται για το αν θα τα καταφέρουν, εφόσον είναι και η πρώτη τους φορά. Οι ειδικοί φυσικά σπεύδουν να τις βοηθήσουν γιατί αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητά του, τόσο για το βρέφος όσο και για την ίδια την μητέρα.

Πόσο πρέπει να διαρκεί ο μητρικός θηλασμός

Καλό είναι ο θηλασμός να διαρκεί 6 έως 12 μήνες. Ωστόσο, συνιστάται τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά για τους 4 έως 6 πρώτους μήνες της ζωής τους. Φυσικά, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Δυστυχώς όμως, ούτε το 5% των μητέρων θρέφουν το μωρό τους για διάστημα 6 μηνών μόνο με το δικό τους γάλα. Πράγμα παράδοξο, αφού το μητρικό γάλα είναι ιδανικό να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική τροφή και στο δεύτερο χρόνο της ζωής του παιδιού.

Ο λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι ότι μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα από την διαδικασία του θηλασμού. Αυτά μπορεί να είναι η μαστίτιδα, να υπάρχουν ερεθισμένες θηλές κλπ. Σε συνδυασμό λοιπόν με τον αισθητικό παράγοντα, πολλές γυναίκες προσφεύγουν στο γάλα του εμπορίου.

Επίσης, οι εργαζόμενες μητέρες έχουν ένα ακόμα λόγο να διακόψουν την γαλουχία. Με την λήξη της άδειας μητρότητας, είναι αναγκασμένες να επιστρέψουν στην δουλειά.

Μητρικό γάλα και οφέλη

Το μητρικό γάλα θεωρείται ιδανικό, καθώς περιέχει ορμόνες και αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για την υγεία και την ανάπτυξη του νεογνού.

Είναι αρκετά εύπεπτο και τα αντισώματα που περιέχει χτίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους προστατεύοντάς το από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τις ωτίτιδες, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού και την μηνιγγίτιδα. Επίσης, ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από διαταραχές του πεπτικού όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερες διάρροιες και δεν έχουν δυσκοιλιότητα αφού οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλατος απορροφώνται καλύτερα. Ο μητρικός θηλασμός ελαχιστοποιεί επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, άσθματος και αλλεργιών.

Η παχυσαρκία προλαμβάνεται γιατί τα νεογνά που σιτίζονται με ξένο γάλα πιέζονται από την μητέρα να αδειάσουν το μπουκάλι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώνουν όλη την ποσότητα και να παίρνουν περισσότερες θερμίδες. Αντιθέτως, κατά τον μητρικό θηλασμό, τα παιδιά νιώθουν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και σταματούν μόνα τους.

Μητρικός θηλασμός και δείκτης νοημοσύνης

Λόγω του θηλασμού οξύνεται η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους. Αμβλύνονται τα προβλήματα συμπεριφοράς όπως η δυσκολία κοινωνικοποίησης, η ασυνήθιστη ανησυχία και η υπερδιέγερση κατά την παιδική ηλικία.

Παιδιά τα οποία θήλασαν όντας βρέφη φαίνεται να έχουν υψηλότερο IQ. Ταυτόχρονα, βρέφη που γεννιούνται πρόωρα και παράλληλα καταναλώνουν μητρικό γάλα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Ο μητρικός θηλασμός ευνοεί την νευρολογική ανάπτυξη του βρέφους και προστατεύει από τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις κατά την ενήλικο ζωή.

Οφέλη για την μητέρα

Η γαλουχία δεν ωφελεί μόνο το νεογνό αλλά και την μητέρα. Η οικογένεια και η πολιτεία βγαίνουν επίσης κερδισμένες.

Οι μητέρες που θηλάζουν νοσούν λιγότερο από καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού ενώ προσβάλλονται λιγότερο συχνά από οστεοπόρωση. Φαίνεται να επανακτούν πιο γρήγορα το αρχικό τους βάρος, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και οι ορμόνες άγχους παρουσιάζονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις μη θηλάζουσες.

Ο μητρικός θηλασμός βοηθάει την μήτρα να επανέλθει πιο γρήγορα στο αρχικό της μέγεθος. Παράλληλα, παρέχεται αντισυλληπτική προστασία, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την μητέρα από την πιθανότητα δεύτερης συνεχόμενης κύησης, δίνοντάς της έτσι χρόνο να αναπληρώσει τις ανάγκες της σε θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, επιτυγχάνεται συντήρηση των αποθεμάτων σιδήρου της μητέρας. Ο θεσμός της οικογένειας ισχυροποιείται αφού κατά την διάρκεια του θηλασμού ο δεσμός της μητέρας με το βρέφος γίνεται πιο στενός.

Μητρικός θηλασμός και οικονομικά δεδομένα

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν επιβαρύνεται με τον μητρικό θηλασμό. Αντιθέτως, εξοικονομούνται 100–200 ευρώ κάθε μήνα γιατί δεν χρησιμοποιείται το ξένο γάλα σε σκόνη.

Το μητρικό γάλα δεν χρήζει αποστείρωσης και μπορεί άμεσα να καταναλώνεται από το βρέφος στην σωστή θερμοκρασία και σύσταση.

Αρκετά οφέλη αποκομίζει και η πολιτεία λόγω του θηλασμού. Μειώνεται η εξαγωγή συναλλάγματος (τα βρεφικά γάλατα είναι εισαγωγής) και χρειάζεται να δαπανεί λιγότερα χρήματα για την φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη αφού μειώνεται η νοσηρότητα των παιδιών που θήλασαν κατά την βρεφική τους ηλικία.

Η μαγεία του μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα εξελίσσεται συνεχώς, αλλάζοντας σύσταση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πύαρ ή πρωτόγαλα που παράγεται αμέσως μετά τον τοκετό κατά την 1η έως 7η ημέρα. Περιέχει χρήσιμες για την άμυνα του βρέφους ουσίες και θρεπτικά συστατικά.

Έχει διαπιστωθεί ότι η σύσταση του μητρικού γάλατος αλλάζει όταν ένα βρέφος γεννιέται πρόωρο. Ωστόσο, έρευνες υποδεικνύουν ότι και σε αυτή την περίπτωση το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή.

Για τα βρέφη που δεν κατέστει δυνατόν ο μητρικός θηλασμός, χρησιμοποιούνται κατάλληλα γάλατα, των οποίων η σύσταση είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη σ’ αυτή του μητρικού γάλατος. Σαν βάση για τη παρασκευή τους χρησιμοποιείται  το αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα ενώ παράλληλα εμπλουτίζονται με μεγαλύτερης ποσότητας βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, από αυτά του μητρικού γάλακτος προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα απορρόφησης.

Προσωπικά, θεωρώ την υπόθεση του θηλασμού ένα αρκετά ευαίσθητο αλλά και σημαντικό γεγονός. Χρειάζεται μέθοδο, υπομονή και καλή διάθεση. Μην ξεχνάτε ότι ο μητρικός θηλασμόςλειτουργεί ως διαχρονικός εμβολιασμός. 

Περισσότερα άρθρα

βατόμουρα

Βατόμουρα για… Όσκαρ!

Τα Χρυσά Βατόμουρα είναι ένας γνωστός κινηματογραφικός θεσμός αλλά αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα άρθρο κινηματογραφικού περιεχομένου. Και φυσικά, δεν θα

Περισσότερα »