Κανέλα: 10+1 οφέλη για την υγεία μας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η κανέλα είναι γνωστή σε όλους!

Χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική, στην ζαχαροπλαστική, στην φαρμακοποιία, στην ιατρική, στην ποτοποιία και στην αρωματοποιία. Ακόμα και σαν διακοσμητικό χρησιμεύει και έχει παίξει και σε ταινία (Πολίτικη κουζίνα).

Εντάσσεται στην κατηγορία των μπαχαρικών και έχει πολλούς λάτρεις. Συναντάται πολύ συχνά στην ανατολίτικη κουζίνα, σε πικάντικα πιάτα με κρέας. Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό από το οποίο χρησιμοποιούμε τον φλοιό των νεαρών βλαστών. Στα ιταλικά κανέλα σημαίνει σωληνάκι, παραπέμποντας μας αμέσως στο σχήμα της.

Η έναρξη της χρήσης της τοποθετείται στο 2800 π.Χ. Ωστόσο, η σύγχρονη ιστορία της ταυτίζεται με αυτή της Κεϋλάνης, που υπήρξε κύρια χώρα παραγωγής κανέλας.

10+1 λόγοι για να εντάξετε την κανέλα στην καθημερινή σας διατροφή

Από διατροφικής άποψης είναι 100% σίγουρο πως η κανέλα δεν περιέχει θερμίδες, δεν επηρεάζει τις τιμές των λιπιδίων στο αίμα και δεν αυξάνει την τιμή της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, πολλοί θα αναρωτιούνται: «γιατί να χρησιμοποιήσω την κανέλα;». Ίσως το χρώμα ή η γεύση της να μην τους αρέσει. Παρακάτω θα βρείτε τους λόγους, οι οποίοι μπορεί  να σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη.

  1. Αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγγανίου το οποίο βοηθά στην διατήρηση της πυκνότητας των οστών. 60 γραμμάρια κανέλας προσδίδουν το 38% του μαγγανίου, το οποίο ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά
  2. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο. Βέβαια, ο σίδηρος που συναντάμε στην κανέλα δεν απορροφάται τόσο καλά από τον οργανισμό
  3. Επιδρά στα αιμοπετάλια προλαμβάνοντας την δημιουργία θρόμβων
  4. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι πολυφαινόλες είναι το αντιοξειδωτικό, που απαντάται σε μεγαλύτερη αναλογία σε σχέση με τα υπόλοιπα που περιέχει. Βοηθάει στη διατήρηση υγιών αρτηριών απομακρύνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα αντιοξειδωτικά που απαντώνται στην κανέλα χρησιμοποιούνται από πολλές εταιρείες καλλυντικών για την δημιουργία προϊόντων που προλαμβάνουν την ακμή και τις ρυτίδες
  5. Είναι πηγή αιθέριων ελαίων τα οποία προσδίδουν στην κανέλα αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες
  6. Δρα κατά της δυσκοιλιότητας
  7. Υποβοηθά τη χώνεψη
  8. Προσφέρει τις θερμαντικές τις ιδιότητες σε άτομα που πάσχουν αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους
  9. Προλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  10. Μειώνει τους πόνους της εμμήνου ρύσεως
  11. Φαίνεται να έχει και αφροδισιακές ιδιότητες
Κανέλα για την πρόληψη αλλά και για τη θεραπεία του διαβήτη

Όσοι έχουν αυξημένες τιμές σακχάρου και όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και παράλληλα έχουν αυξημένες τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων θα ωφεληθούν από την χρήση της κανέλας.

Από έρευνες προκύπτει ότι, μπορούν να πετύχουν μια καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου τους κατά την διάρκεια της ημέρας και να μειώσουν την τιμή της χοληστερόλης (ιδιαίτερα της κακής) και των τριγλυκεριδίων. Η κανέλα καθυστερεί τον ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.

Παράλληλα, άλλα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κανέλα έχει την ίδια συμπεριφορά με την ινσουλίνη. Πιο συγκεκριμένα προάγει την ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Χρηστικές συμβουλές

Οι ειδικοί συστήνουν 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα καθημερινά. Στην αγορά μπορείτε να την βρείτε είτε σε μορφή σκόνης είτε σε ξυλάκι. Τα ξυλάκια διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα αλλά η σκόνη έχει πιο έντονη γεύση.

Όποια μορφή κανέλας και αν επιλέξετε, φροντίστε να την κλείσετε σε αεροστεγές δοχείο. Επειδή θεωρείται διεγερτικό της μήτρας καλό είναι να την αποφεύγουν οι εγκυμονούσες. Προσεκτικοί με την χρήση της πρέπει να είναι και όσοι υποφέρουν από αλλεργίες.

Βάλτε κανέλα στον καφέ, στο τσάι, στο ρυζόγαλο, στο χοιρινό ή στο κοτόπουλο. Σ’ αυτούς που δεν τους αρέσει η γεύση της μπορούν να περιοριστούν στην μυρωδιά της. Μόνο και μόνο το άρωμα της χαρίζει ευεξία και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου!

Περισσότερα άρθρα

βατόμουρα

Βατόμουρα για… Όσκαρ!

Τα Χρυσά Βατόμουρα είναι ένας γνωστός κινηματογραφικός θεσμός αλλά αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα άρθρο κινηματογραφικού περιεχομένου. Και φυσικά, δεν θα

Περισσότερα »