Ουρική αρθρίτιδα και διατροφή

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ήδη γνωστή από τον 5ο αιώνα όταν ο Ιπποκράτης έκανες τις πρώτες αναφορές για το συγκεκριμένο κλινικό σύνδρομο.

Στην συγκεκριμένη πάθηση, κρύσταλλοι ουρικού οξέος συσσωρεύονται σε διάφορους ιστούς του οργανισμού προκαλώντας αρθρίτιδα, νεφροπάθεια και σχηματισμό ουρικών λίθων.

Τι προκαλεί την Ουρική Αρθρίτιδα;

Το ουρικό οξύ αυξάνεται όταν ο οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες αυτού ή όταν δεν μπορεί να το αποβάλλει μέσω των νεφρών ή και στις δύο περιπτώσεις.

Αυτό καθορίζεται τόσο από γενετικούς παράγοντες όσο και από διάφορους άλλους παράγοντες όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η χρήση ορισμένων φαρμάκων, η ψωρίαση και η χημειοθεραπεία. Επειδή το ουρικό οξύ είναι δύσκολο να διαλυθεί, εναποτίθεται στις αρθρώσεις και προκαλεί φλεγμονή.

Οι φυσιολογικές τιμές ουρικού οξέος στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ

  • 3,5-7,2mg/dl στους άνδρες
  • 2,6-6,0mg/dl στις γυναίκες
  • 2,0-5,5mg/dl στα παιδιά
Ποδάγρα

Η ποδάγρα ή αλλιώς ουρική αρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση με κύριο σύμπτωμα τον οξύ πόνο στο μετατάρσιο ή στην κνήμη ή στις αρθρώσεις των γονάτων.

Αν η κατανάλωση αλκοόλ και τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες ξεπερνά το μέτρο τότε η κατάσταση οξύνεται. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι τραυματισμοί, οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι λοιμώξεις κάνουν πιο έντονο το πρόβλημα. Σε βάθος χρόνου προκαλείται δυσλειτουργία στην κινητικότητα των αρθρώσεων. Είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να χορηγηθούν φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Φυσικά και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την έκβασή της.

Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην αύξηση του ουρικού οξέος;

Εκτός από τις αιτίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, το ουρικό οξύ μπορεί να αυξηθεί και εξαιτίας της μη ισορροπημένης διατροφής.

Οι πρωτεΐνες που λαμβάνονται από την τροφή και ειδικότερα τα προϊόντα του μεταβολισμού τους, οι πουρίνες, πρέπει να περιορίζονται ακόμα και να αποφεύγονται, ώστε να μειώνονται τα συμπτώματα και η χρήση φαρμάκων. Στη φάση της έξαρσης στην ουρική αρθρίτιδα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες πρέπει να αποφεύγονται, για να μην επιβαρύνεται περισσότερο ο οργανισμός.

Παράλληλα, η κατανάλωση 3 λίτρων νερού την ημέρα είναι απαραίτητη γιατί ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες νεφρολιθίασης.

Τι πρέπει να προσέξω στην Ουρική Αρθρίτιδα;

Η παχυσαρκία πρέπει να προληφθεί γιατί επηρεάζει τη νόσο με τον ίδιο τρόπο όπως και το αλκοόλ. Περιορίζοντας την κατανάλωση πουρινών από την τροφή, το ουρικό οξύ μειώνεται κατά 15% – 20%.

Εκτός από τη διατροφή, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για την αντιμετώπιση του αυξημένου ουρικού οξέος.

Το αλκοόλ επιβαρύνει την κατάσταση μιας και αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος, μειώνοντας παράλληλα την απέκρισή του. Ειδικότερα, η μπύρα πρέπει να αποφεύγεται γιατί περιέχει πουρίνες, που διασπώνται σε ουρικό οξύ.

Συμπερασματικά, οι 3 προϋποθέσεις είναι:

  1. Απώλεια περιττού βάρους
  2. Διατροφή χαμηλή σε πουρινικό περιεχόμενο
  3. Μείωση ή αποφυγή του αλκοόλ

Και οι 3 προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται ταυτοχρόνως για την ίαση των συμπτωμάτων. Η παραπάνω συνθήκη είναι αναγκαία μιας και όσοι πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον να αναπτύξουν διαβήτη ή να νοσήσουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Περισσότερα άρθρα

βατόμουρα

Βατόμουρα για… Όσκαρ!

Τα Χρυσά Βατόμουρα είναι ένας γνωστός κινηματογραφικός θεσμός αλλά αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα άρθρο κινηματογραφικού περιεχομένου. Και φυσικά, δεν θα

Περισσότερα »