Η διατροφή στην εγκυμοσύνη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την υγεία της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Ένας πελαργός δεν φέρνει απαραίτητα μόνο την άνοιξη αλλά και μια εγκυμοσύνη. Είναι μια περίοδος αλλαγών στην ζωή ενός ζευγαριού. Αυτές τις αλλαγές βέβαια τις αντιλαμβάνεται περισσότερο μια γυναίκα παρά ο σύντροφός της.

Πώς να ήταν αλλιώς βέβαια, αφού στο σώμα της θα φιλοξενηθεί το έμβρυο για εννέα μήνες.

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ιδιάζουσας σημασίας

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί δίνουν ολοένα και περισσότερη σημασία στην πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη.

Φαίνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός παθολογικών καταστάσεων οφείλεται στο βάρος γέννησης του μωρού αλλά και στο βάρος της μητέρας πριν και κατά την διάρκεια αυτής.

Η πρώτη και ίσως από τις κυριότερες αλλαγές που διαπιστώνονται στην εγκυμοσύνη είναι η αύξηση του βάρους. Προφανώς και είναι φυσιολογική και αναμενόμενη μια αύξηση στο βάρος σε αυτήν την περίοδο. Μάλιστα, όταν γίνεται εντός των φυσιολογικών πλαισίων είναι δείκτης «καλής» υγείας για την μητέρα και το βρέφος.

Το βάρος που πρέπει να προσλάβει μια εγκυμονούσα εξαρτάται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (πριν την εγκυμοσύνη) με το τετράγωνο του ύψους.

Τα αποτελέσματα που φαίνονται στον παρακάτω πίνακα θα δώσουν απάντηση σε πολλά ερωτήματα.

ΔΜΣ ή BMI(β/υ2)Συνιστώμενη συνολική αύξηση βάρους κατά την κύηση (kg)
Χαμηλό (BMI<19.8)12.5 – 18
Φυσιολογικό
(BMI 19.8 – 26)
11.5 – 16
Υψηλό (BMI>26.9 – 29)7 – 11.5
BMI > 29       >6
Διατροφή στην εγκυμοσύνη και παχυσαρκία

Προσοχή πρέπει να δείξουν οι παχύσαρκες γυναίκες (BMI > 29).

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να αυξήσουν το βάρος τους μόνο κατά 6 κιλά. Η απώλεια βάρους είναι απαγορευτική. Αν χρειαστεί, ο Γυναικολόγος και ο Διατροφολόγος που παρακολουθούν την μητέρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και καταρτισμένοι.

Λόγω της μεγαλύτερης ανάγκης του βρέφους για οξυγόνο, ο μεταβολισμός της εγκύου αυξάνεται κατά το 1/5. Η συνέπεια είναι να αυξάνονται και οι ανάγκες σε ενέργεια και κατ’ επέκταση σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε για δύο.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή κατά την κύηση

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα αποτελέσει μια πολύ καλή αρχή για το παιδί.

Προφανώς, τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η μητέρα την περίοδο αυτή είναι πολλά και σημαντικά. Αρχικά, το σημαντικότερο είναι να καταναλώνονται κάθε μέρα 3 κύρια γεύματα και 2 σνακ.

Πρωτείνη και υδατάνθρακες

Το σπουδαιότερο θρεπτικό συστατικό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η πρωτεΐνη, ειδικότερα η υψηλής βιολογικής αξίας. Η συγκεκριμένη ουσία βοηθά στο χτίσιμο των νέων ιστών τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους. Τέτοιου είδους πρωτεΐνη συναντάμε στο κρέας, το αυγό, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

Τα αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά) εμπλουτίζουν τον οργανισμό με ενέργεια. Θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ολικής άλεσης προϊόντα αφού προσφέρουν και πολύτιμες φυτικές ίνες.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες οι οποίες προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα. Καλό είναι, το μήλο και η μπανάνα να μην καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες γιατί επιτείνουν την δυσκοιλιότητα.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, απαραίτητο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο. Πηγή ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, το σπανάκι και οι ξηροί καρποί.

Προτιμήστε αυτά με τα χαμηλά λιπαρά, όχι τα άπαχα, και μην τα συνδυάζεται με τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη και βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, η οποία περιέχεται στα αυγά, στο γάλα, στις μαργαρίνες, στα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, στα λιπαρά ψάρια, στον τόνο , τον σολομό και το σκουμπρί θα βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα το ασβέστιο. Βιταμίνη D μπορούμε να λάβουμε επίσης και από την έκθεση μας στον ήλιο.

Σίδηρος

Ο σίδηρος αποτελεί συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία πληθαίνουν εξαιτίας της αύξησης του όγκου του αίματος της μητέρας.

Ζωικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, ο τόνος, ο σολομός, οι σουπιές, το χταπόδι και το αυγό. Φυτικής προέλευσης τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως φακές, σπανάκι, ρεβίθια κ.α. πρέπει να συνδυάζονται με βιταμίνη C για να μεγιστοποιείται η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό κατά την διατροφή στην εγκυμοσύνη.

Καλό είναι να μην συνοδεύονται τα προηγούμενα γεύματα με ξύδι γιατί το τελευταίο έχει δράση αντίθετη από αυτή της βιταμίνης C.

Βιταμίνη C

Το πορτοκάλι, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, το σαγκουίνι, η πιπεριά, το ακτινίδιο είναι τρόφιμα που περιέχουν πολύ καλή ποσότητα βιταμίνης C η οποία χρησιμεύει κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών του μωρού και στην παραγωγή γάλακτος της μητέρας.

Πολύ συχνά οι γυναικολόγοι συνιστούν και συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου για να υπάρχει η μέγιστη δυνατή απορρόφηση.

Φυλλικό οξύ και διατροφή στην εγκυμοσύνη

Το φυλλικό οξύ, είναι μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β και βοηθάει στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του μωρού από τον οποίο μετά θα διαμορφωθεί ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός του βρέφους.

Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα ρεβίθια, τα φασολάκια, το μαρούλι, το ψωμί και τα δημητριακά.

Βιταμίνη Α

Οι περισσότεροι γυναικολόγοι συστήνουν στις μέλλουσες μητέρες συμπληρώματα της βιταμίνης αυτής από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα διαπιστώσουν την εγκυμοσύνη.

Καλό είναι, αυτή την περίοδο, να μην γίνεται υπερπρόσληψη βιταμίνης Α από  τα συμπληρώματα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα,  από το συκώτι και από κάποια φάρμακα για την ακμή. Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο.

Ω3 λιπαρά

Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη και πιο ιδανική λιπαρή ύλη αφού αποτελεί πηγή βιταμινών και καλών λιπαρών οξέων (ω3).  Τα ω3 φαίνεται ότι προάγουν την δημιουργία του εγκεφάλου και της όρασης όσο το βρέφος βρίσκεται ακόμα στην μήτρα.

Ακόμα, προστατεύουν την μητέρα από την επιλόχεια κατάθλιψη.  Συνεπώς, η διατροφή στην εγκυμοσύνη πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει τα συγκεκριμένα λιπαρά.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη και μαγνήσιο

Το μαγνήσιο βοηθά την εγκυμονούσα να ανακουφίζεται από τις κράμπες. Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά και τα δημητριακά.

Η σημασία των υγρών

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι επίσης σημαντική και εύκολα μπορεί να επιτευχθεί από την κατανάλωση νερού και φρουτοχυμών χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Το νερό, πιο συγκεκριμένα, βοηθά στην αύξηση του όγκου του αίματος της μητέρας.

Τι δεν πρέπει να περιέχει η διατροφή στην εγκυμοσύνη

Τα καφεινούχα ποτά (καφές, τσάι, ενεργειακά ποτά) πρέπει να περιοριστούν. Μπορούν εύκολα να προκαλέσουν εμετό και να σταθούν εμπόδιο στην απορρόφηση του ασβεστίου και του σιδήρου όταν καταναλώνονται μαζί με το γεύμα.

Επίσης, κρίνεται απαραίτητη έως και αναγκαστική η διακοπή του καπνίσματος. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αναπνευστικής ανεπάρκειας στο βρέφος ακόμα και διακοπή του θηλασμού.

Το αλκοόλ απαγορεύεται επίσης, εκτός της μπύρας που δεν περιέχει αλκοόλ,. Εξαιτίας των ζυμών που περιέχει διευκολύνει την παραγωγή γάλακτος. 

Καλό είναι να αποφεύγνται τα μεγάλα ψάρια κατά την διατροφή στην εγκυμοσύνη. Ο λόγος είναι ότι επιμολύνονται με βαρέα μέταλλα και υδράργυρο. Μην ξεχνάτε ότι μετά την εγκυμοσύνη σειρά έχει ο θηλασμός ο οποίος θα επισφραγίσει την σχέση της μητέρας με το νεογέννητο μωρό της.

Διατροφική υποστήριξη στην διατροφή για εγκύους

Ετοιμάζεστε να υποδεχθείτε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας και επιθυμείτε διατροφική καθοδήγηση; Το Διαιτολογικό γραφείο Περί Τροφής μπορεί να σας υποστηρίξει!

Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην διατροφή για εγκυμοσύνη και θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε σε αυτήν την τόσο ξεχωριστή περίοδο της ζωής σας. Θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Περισσότερα άρθρα

βατόμουρα

Βατόμουρα για… Όσκαρ!

Τα Χρυσά Βατόμουρα είναι ένας γνωστός κινηματογραφικός θεσμός αλλά αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα άρθρο κινηματογραφικού περιεχομένου. Και φυσικά, δεν θα

Περισσότερα »