ψωμί, θερμίδες και μύθοι

Ψωμί, θερμίδες και μύθοι

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ισχύει ότι το ψωμί είναι μια τροφή που πρέπει να αποφεύγουμε; Είναι αυτό μια αλήθεια ή ένας μύθος; Πολλές απόψεις υπάρχουν αλλά ποια είναι η σωστή;

Μου έχει τύχει πολλές φορές να ακούσω, πως πολλοί αποφεύγουν την κατανάλωση ψωμιού με την δικαιολογία ότι τους παχαίνει. Έχουν άραγε υπολογίσει, πριν διακόψουν την κατανάλωσή του, πόσο ψωμί έτρωγαν; Μήπως η αύξηση του σωματικού βάρους είναι αποτέλεσμα της αυξημένης χρήσης του;

Το ψωμί ως βασικό τρόφιμο

Το ψωμί είναι ένα από τα βασικότερα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής. Αυτό που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας είναι η θρεπτικότητά του.

Αυτή με την σειρά της εξαρτάται από το αλεύρι που χρησιμοποιείται κάθε φορά για την παρασκευή του. Βλέπετε, υφίσταται λεύκανση με την χρήση διαφόρων ουσιών, προκειμένου να διορθωθεί το υποκίτρινο χρώμα του.

Είδη ψωμιού

Το πιο θρεπτικό είδος ψωμιού είναι αυτό που παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής άλεσης. Ο λόγος είναι ότι περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Ε. Είναι επίσης, πλούσιο σε πρωτεΐνη και περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες απ’ ότι το άσπρο ψωμί.

Το ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι σίκαλης έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στο μαύρο ψωμί. Είναι πολύ πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί χρωστικές ώστε να γίνει καφέ.

Το πολύσπορο ψωμί είναι και αυτό υψηλής θρεπτικής αξίας σε αντίθεση με το άσπρο το οποίο στερείται πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Μία φέτα βάρους 30 γραμμαρίων αποδίδει 80 θερμίδες, 15 γραμμάρια υδατάνθρακα και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν το μαύρο παρά το λευκό ψωμί γιατί θεωρούν ότι έχει λιγότερες θερμίδες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει! Η θερμιδική διαφορά μεταξύ τους είναι ελάχιστη. Η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο είδη ψωμιού έγκειται στην θρεπτικότητά τους όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Μεγάλη θερμιδική διαφορά από ψωμί σε ψωμί παρατηρείται επίσης αν σ’ αυτό προστεθεί ζάχαρη, σουσάμι ή γάλα.

Αρκετοί πάλι, θεωρούν ότι είτε η κατανάλωση ψωμιού στο ελάχιστο, είτε η διακοπή της κατανάλωσής του αποτελεί ένα θεμιτό μέσο για την μείωση του βάρους τους. Φυσικά και πρόκειται για έναν ακόμα μύθο!

Ψωμί και υδατάνθρακες

Το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Καθημερινά πρέπει να προσλαμβάνετε υδατάνθρακες σε ποσοστό το οποίο να κυμαίνεται από 50 έως 55% επί των συνολικών θερμίδων.

Εκτός του ψωμιού, τρόφιμα όπως η πατάτα, το ρύζι και τα μακαρόνια είναι επίσης πλούσια σε υδατάνθρακες. Επομένως, το πόσες φέτες ψωμί μπορεί να καταναλώσει κανείς χωρίς να παχύνει, εξαρτάται από την συνολική ποσότητα υδατανθράκων που προσλαμβάνει ημερησίως.

Αν μάλιστα ξεκινήσετε και τις “βουτιές” στο λάδι τότε οι θερμίδες αυξάνονται κατά πολύ. Θυμηθείτε ότι μία κουταλιά της σούπας λάδι έχει 140 θερμίδες περίπου, που αντιστοιχούν σε δύο φέτες ψωμί.

Ψωμί και λιπαρά

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το ψωμί δεν περιέχει λιπαρά. Περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικής και όχι ζωικής πρωτεΐνης, επομένως δεν αυξάνει την χοληστερόλη του αίματος.

Ψωμί και διαβήτης

Όσοι πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να επιλέγουν ψωμί που να μην αυξάνει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Είναι σφάλμα παντως αν το απομακρύνουν από την διατροφή τους θεωρώντας ότι έτσι θα λύσουν το πρόβλημα για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Ένας Διατροφολόγος, μπορεί να βοηθήσει μιας και έχει τις γνώσεις να καταρτίσει ένα σωστό πλάνο ισορροπημένης διατροφής. Κατά τον σχεδιασμό του θα πρέπει να καταμεριστεί με προσοχή η ποσότητα των υδατανθράκων, που θα πρέπει να καταναλώνει ο διαβητικός σε κάθε γεύμα, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού.

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ψωμί ολικής άλεσης, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και επιτρέπει την σταδιακή αύξηση του σακχάρου του αίματος.

Κατανάλωση ψωμιού και κοιλιοκάκη/ δυσανεξίες

Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στην γλουτένη απαγορεύεται να καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και το καμούτ. Επομένως, το ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, κριθάρι και σίκαλη δεν πρέπει να καταναλώνεται από τους πάσχοντες.

Μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο που παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από αλεύρι καλαμποκιού ή ρυζιού. Το συγκεκριμένο μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα με προϊόντα ειδικής διατροφής.

Συνοψίζοντας

Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι υπερβολές. Καμία τροφή δεν είναι παχυντική και δεν επιβαρύνει την υγεία μας αν καταναλώνεται σωστά και με μέτρο.

Αν κάποιος χρειάζεται 1.800 θερμίδες την ημέρα, οι μισές από αυτές πρέπει να προέρχονται από τους υδατάνθρακες. Ένας υγιής άνθρωπος που προσλαμβάνει υδατάνθρακες και από άλλες πηγές μπορεί να καταναλώνει 2 φέτες (30 γραμμάρια η καθεμία) ψωμί την ημέρα.

Τα παιδιά, οι αθλητές και οι ηλικιωμένοι, που έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες, μπορούν να τρώνε λίγο παραπάνω, εφόσον το υπόλοιπο διαιτολόγιό τους είναι ισορροπημένο. Το ψωμί αυξάνει το βάρος μας μόνο όταν το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες και δεν συμπεριλαμβάνεται στις παχυντικές τροφές.

Κλείνοντας, θυμηθείτε ότι το ψωμί ολικής άλεσης είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου για τον οργανισμό. Επίσης, μπορείτε να το συνδυάσετε ακόμα και με κάποιο άλλο αμυλούχο τρόφιμο στο ίδιο γεύμα. Αυτό είναι εφικτό μόνο όταν η καταναλωθείσα ποσότητα υδατάνθρακα είναι σωστά υπολογισμένη.

Δηλαδή, μπορείτε να προσθέσετε στο γεύμα σας μια μικρή ποσότητα ψωμιού με την προϋπόθεση ότι θα μειώσετε την πρόσληψη υδατάνθρακα από την άλλη πηγή στο συγκεκριμένο γεύμα.

Υπεύθυνη διατροφική υποστήριξη από το Διαιτολογικό γραφείο Περί Τροφής

Σας απασχολεί η σχέση σας με το ψωμί και θέλετε καθοδήγηση στο πότε και πώς πρέπει να το καταναλώσετε;

Το Διαιτολογικό γραφείο Περί Τροφής μπορεί να σας υποστηρίξει! Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην επιστημονική κατάρτιση διατροφικής στρατηγικής και θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί σας. Ειμαστε στην διάθεση σας και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Περισσότερα άρθρα