Βερίκοκο: Ένας ακόμα διατροφικός σύμμαχος

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το βερίκοκο είναι ένα νόστιμο και εξαιρετικά θρεπτικό καλοκαιρινό φρούτο του οποίου η συγκομιδή ξεκινά επισήμως τον Ιούνιο.

Στην Ελλάδα λέγεται ότι ήρθε από τον Μέγα Αλέξανδρο, γιατί η καταγωγή του είναι από τη Μογγολία, τη Βόρεια Κίνα και τη Μαντζουρία. Έχει χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και όπως όλα τα φρούτα ωφελεί τόσο την υγεία μας όσο και τη σιλουέτα μας.

Η χώρα μας παράγει σημαντικές ποσότητες βερίκοκων γι’ αυτό και κατέχει την 6ηθέση στην Ευρώπη.

Τι εστί βερίκοκο… από διατροφικής πλευράς

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το βερίκοκο έρχεται για ακόμα μια φορά να αναδείξει τη σημασία των φρούτων στην καθημερινή μας διατροφή και στον παρακάτω πίνακα θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Να τονιστεί ότι τα βερίκοκα δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και νάτριο.

Θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια βερίκοκου
Θερμίδες48kcal
Υδατάνθρακας εκ των οποίων σάκχαρα11γρ 2.4γρ
Φυτικές ίνες2.1γρ
Λιπαρά0.3γρ
Πρωτεΐνη1.4γρ
Βιταμίνη Α96mcg
Βιταμίνη C10mg
Βιταμίνη E0.89mg
Ασβέστιο13mg
Σίδηρος0.39mg
Μαγνήσιο10mg
Φώσφορος23mg
Ψευδάργυρος0.20mg

Βερίκοκο και οφέλη

Φυσικά και πρέπει να αναφερθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του βερίκοκου. Πρέπει να ενημερωθεί το κοινό για τα οφέλη τους, ώστε να τα εντάξει στο διαιτολόγιο του μιας και είναι και η εποχή τους.

Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά του βερίκοκου προασπίζουν την ανθρώπινη υγεία με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, προστατεύουν από την αναιμία, γιατί προάγουν την αιμοποίηση.

Εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν, τα βερίκοκα δρουν ενάντια στη δυσκοιλιότητα και διευκολύνουν την πέψη.

Επίσης, εξασφαλίζουν την καλή όραση εξαιτίας της βιταμίνης Α που περιέχουν, μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Ακόμη, ένα βερίκοκο θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη χοληστερόλη ενώ ταυτόχρονα μας προσφέρει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Βερίκοκο και καρκίνος

Τα βερίκοκα προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνδρες που καταναλώνουν συχνά φρούτα και λαχανικά όπως η ντομάτα, τα βερίκοκα, το καρπούζι που είναι πλούσια σε λυκοπένιο έχουν 82% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν τέτοια τρόφιμα. Το λυκοπένιο αποτελεί αντιοξειδωτική ουσία η οποία καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που προοδευτικά προκαλούν καρκίνο.

Τέλος, τα βερίκοκα συμβάλλουν στη διατήρηση του χαμηλού βάρους, γιατί καλύπτουν εύκολα τη θέληση για γλυκό με πολύ λίγες θερμίδες και χωρίς καθόλου λιπαρά.

Προσοχή με τα κουκούτσια!
Πολλά χρόνια πριν κάποιοι «ξερόλες» υποστήριξαν ότι καταπίνοντας τα κουκούτσια του βερίκοκου μπορεί να θεραπευτεί ο καρκίνος. Ειδικότερα, οι πάσχοντες έπρεπε να καταναλώσουν το εσωτερικό του κουκουτσιού, που μοιάζει με μικρό αμύγδαλο. Φυσικά και δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο, αλλά το αντίθετο. Έχουν σημειωθεί θάνατοι λόγω δηλητηρίασης και τοξικών φαινομένων. Είναι απαραίτητο να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της αγωνίας των πασχόντων για τη ζωή τους.
Είναι σημαντικό να πλύνετε πολύ καλά τα βερίκοκα που θα αγοράσετε. Καταναλώστε τα ωμά ή αποξηραμένα. Φτιάξτε σπιτικές μαρμελάδες, γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, λικέρ και τάρτες. Προσθέστε τα σε σαλάτες και στο φαγητό π.χ. στο κοκκινιστό μοσχαράκι.

Περισσότερα άρθρα

βατόμουρα

Βατόμουρα για… Όσκαρ!

Τα Χρυσά Βατόμουρα είναι ένας γνωστός κινηματογραφικός θεσμός αλλά αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα άρθρο κινηματογραφικού περιεχομένου. Και φυσικά, δεν θα

Περισσότερα »