τροφές που μειώνουν το άγχος

Τροφές που μειώνουν το άγχος

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Αναρωτιέστε αν υπάρχουν τροφές που μειώνουν το άγχος;

Από το πρωί που θα ανοίξει το μάτι μας τρέχουμε σαν τρελοί να τα προλάβουμε όλα. Οι ρυθμοί είναι αρκετά έντονοι ειδικά όταν υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις. 7 διαφορετικές σκέψεις το δευτερόλεπτο «περνούν» από τον εγκέφαλο τότε. Το άγχος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα ειδικά κάτω από τέτοιες συνθήκες πίεσης, επηρεάζοντας τη βιοχημική ισορροπία του σώματος.

Θα μπορούσε άραγε η διατροφή να προλάβει ή έστω να μειώσει τα επίπεδα του άγχους που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού;

Υπάρχουν όντως τροφές που μειώνουν το άγχος;

Είναι σ’ όλους γνωστό πως η τροφή δίνει ενέργεια στον οργανισμό και κατ’ επέκταση στον εγκέφαλο καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου.

Ενίοτε, σας παχαίνει όταν το παρακάνετε. Παρ’ όλα αυτά έχει και αγχολυτική δράση, βοηθώντας στη δημιουργία αλλά και στη δέσμευση της σεροτονίνης από τους υποδοχείς του εγκεφάλου. Στις τροφές υπάρχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενισχύουν την καλή διάθεση. Επιτρέπουν στον εγκέφαλο να συνθέσει σεροτονίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές οι οποίοι προάγουν την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση.

Τι λένε οι επιστήμονες για τις τροφές που μειώνουν το άγχος

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεκτό, ότι με το φαγητό ενεργοποιείται συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και εκκρίνονται νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες που μεταφέρουν σημαντικά μηνύματα από το ένα κύτταρο στο επόμενο).

Οι νευροδιαβιβαστές απελευθερώνονται όταν το άτομο αισθανθεί χαρά και ικανοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει συσχετίσει την πρόσληψη της τροφής με ευχάριστα και χαλαρωτικά συναισθήματα. Σύμφωνα με ευρήματα ερευνών, συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που ανιχνεύονται στα τρόφιμα καθορίζουν και την ποσότητα των νευροδιαβιβαστών που θα παραχθούν από τον εγκέφαλο, και κατά συνέπεια ρυθμίζουν και τα επίπεδα διάθεσης ή του στρες ανάλογα.

Επίσης, είναι αποδεκτό ότι οι εν λόγω ουσίες επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία σας. Όταν υπάρχει επάρκεια, η διάθεση σας είναι σε σταθερά επίπεδα. Αν όμως για κάποιο λόγο διαταραχθούν, οδηγείστε είτε σε υπερβολική λήψη τροφής είτε σε ασιτία. Η παραπάνω κατάσταση δημιουργεί και ένα είδος εξάρτησης από συγκεκριμένου είδους τρόφιμα που νομίζουμε ότι βελτιώνουν τη διάθεση μας.

Νευροδιαβιβαστές όπως οι ενδορφίνες, η σεροτονίνη, κ.α. βρίσκονται και στο πεπτικό σύστημα και είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της όρεξης.

Ποιες είναι τελικά οι τροφές που μειώνουν το άγχος;

Υπάρχουν τρόφιμα που έχουν την ίδια αγχολυτική δράση με τη γυμναστική, τις βόλτες, τις αγκαλιές, τη μουσική. Η διατροφή μπορεί να βάλει, λοιπόν, το χεράκι της και να γελάσει το χειλάκι σας με τα ακόλουθα τρόφιμα.

Τα βατόμουρα

Περιέχουν το αμινοξύ τυροσίνη, το οποίο παίρνει μέρος στη σύνθεση ντοπαμίνης. Η ουσία αυτή είναι υπεύθυνη για την ευφορία που αισθάνεστε μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου.

Το σπανάκι

Μαζί με τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν με τη σειρά τους στην καλυτέρευση της διάθεσης.

Η μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης και των ενδορφινών. Αναφερόμενοι στις ενδορφίνες θα ήταν καλό να διευκρινιστεί πως πρόκειται για τα φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου.

Προάγουν το αίσθημα της ικανοποίησης προκαλώντας παράλληλα αντοχή στον πόνο. Τα επίπεδα τους μπορούν να αυξηθούν μέσω της βαθειάς αναπνοής, κατά την διάρκεια της άσκησης και από την κατανάλωση φαγητού. Μπορούν να μειωθούν λόγω του στρες ή κάποιων γενετικών παραγόντων.

Ο καφές

Ο αγαπημένος σε πολλούς καφές πρέπει να λαμβάνεται σε μικρές δόσεις, όχι παραπάνω από 2 φλιτζάνια ημερησίως. Συγκαταλέγεται στις τροφές για το άγχος γιατί ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξυπνάει τον οργανισμό και προκαλεί ευεξία.

Οι ξηροί καρποί και τα σπόρια

Περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο συμβάλλει με τη σειρά του στην έκκριση της σεροτονίνης.

Τα λιπαρά ψάρια

Αποτελούν έναν ακόμα σύμμαχο και συγκαταλέγονται στις τροφές για το άγχος. Τα ω-3 λιπαρά οξέα προερχόμενα από τα ψάρια, συνεισφέρουν στη βελτίωση του ψυχισμού και της πνευματικής ενέργειας, αλλά και στην ελάττωση του κινδύνου για εμφάνιση κατάθλιψης.

Επιπλέον, τα ψάρια περιέχουν ψευδάργυρο ο οποίος είναι απαραίτητος για δεκάδες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες του κρέατος, οι πρωτεΐνες των λιπαρών ψαριών είναι πιο εύπεπτες και επιδρούν θετικότερα στα επίπεδα συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, ευνοώντας έτσι την καλή διάθεση.

Θα ήταν χρήσιμο να τρώτε δύο ακόμα και τρεις μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως.

Τα όσπρια

Τα όσπρια ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, οι φυτικές τους ίνες βοηθούν το έντερο να λειτουργεί καλύτερα, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή και άλλων νευροδιαβιβαστών, ενώ συμβάλλουν επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου, αποτρέποντας έτσι τις απότομες μεταπτώσεις ενέργειας.

Το τζίντζερ

Το jinger ίναι ισχυρό αντικαταθλιπτικό και βελτιωτικό της διάθεσης, συνεπώς δικαίως κατατάσσεται ανάμεσα στις τροφές για το άγχος. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητα του να ανεβάζει τη σωματική θερμοκρασία και να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Περί Τροφής και άγχος; Με τίποτα!

Νιώθετε ότι έχετε στρες και θέλετε να το διαχειριστείτε σωστά μέσω της διατροφής;

Το Διαιτολογικό γραφείο Περί Τροφής μπορει να σας υποστηρίξει και να σας εκπαιδεύσει διατροφικά ώστε να κάνετε τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων. Η υποστήριξη μπορεί να είναι δια ζώσης ή διαδικτυακά και μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε σε όποιο μέρος και να βρίσκεστε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Περισσότερα άρθρα