Ταραμοσαλάτα η Σαρακοστιανή

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η ταραμοσαλάτα μαζί με την λαγάνα αποτελούν αχτύπητο δίδυμο λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα και το πέταγμα του χαρταετού.

Ο πυρετός των σαρακοστιανών ανεβαίνει και τρόφιμα όπως ο μπακαλιάρος, οι ελιές, η σκορδαλιά, τα καλαμαράκια, το χταπόδι και άλλα έχουν την τιμητική τους.

Η πρώτη ύλη για την ταραμοσαλάτα

Ο ταραμάς αποτελεί το βασικό υλικό για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας και προέρχεται από τα αυγά του μπακαλιάρου και του κυπρίνου.

Τα αυγά αυτά απομακρύνονται από το ψάρι και με ειδικές διεργασίες, μας δίνουν το τελικό προϊόν. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δύο είδη ταραμά. Ο λευκός και ο κόκκινος. Ο πρώτος είναι ανώτερης ποιότητας ενώ στον δεύτερο έχουν προστεθεί χρωστικές ουσίες, προκειμένου να τον κάνουν πιο λαχταριστό και προσιτό στο καταναλωτικό κοινό.

Διατροφική αξία

Η ταραμοσαλάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα περισσότερα τα οφείλει στον ταραμά, ο οποίος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και D, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η βιταμίνη Α προστατεύει τα μάτια και το δέρμα και παράλληλα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Η βιταμίνη D θωρακίζει τα οστά
  • Το κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων
  • Το μαγνήσιο συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος

Από την άλλη αποτελεί πηγή νατρίου, γι’ αυτό και η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή απ’ όσους πάσχουν από υπέρταση και από αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη νεφρική λειτουργία.

Ένα ακόμα συστατικό, που προστίθεται στην ταραμοσαλάτα και της προσδίδει ιδιαίτερη διατροφική αξία είναι το ελαιόλαδο. Τα καλά λιπαρά που περιέχει θωρακίζουν την καρδιά και βοηθούν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Επίσης, το λεμόνι προσφέρει στον οργανισμό την καθ’ όλα σημαντική βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες.

Πώς φτιάχνεται η ταραμοσαλάτα

Η παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας περιλαμβάνει υλικά όπως το ψωμί, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και φυσικά ο ταραμάς.

Αντί ψωμιού, ορισμένοι προτιμούν την πατάτα. Ενίοτε προστίθεται κρεμμύδι, σκόρδο και καυτερή πιπεριά για να κάνουν την ταραμοσαλάτα πιο πικάντικη. Αλείψτε την στη λαγάνα και κάντε ένα πεντανόστιμο συνδυασμό!

Προσοχή!

Θυμηθείτε κάτι: δεν μπορείτε να καταναλώνετε ένα τρόφιμο χωρίς μέτρο, όσο υγιεινό και θρεπτικό και αν είναι. Η ταραμοσαλάτα προσφέρει μια σειρά ευεργετικών θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, χωρίς να στερείται θερμίδων.

Αν δεν θέλετε να αυξήσετε το βάρος σας, τότε πρέπει είτε να προσέξετε την δραστηριότητά σας, είτε να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα τροφής. Όσο περισσότερο ελαιόλαδο περιέχει, τόσο πιο πολύ ανεβαίνουν οι θερμίδες. Με όσο περισσότερο ψωμί ή λαγάνα την συνοδέψετε, τόσες περισσότερες θερμίδες θα καταναλώσετε. 1 κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα, προσδίδει 100 θερμίδες και η μία λεπτή φέτα ψωμιού ή λαγάνας 80 θερμίδες. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Διατροφή για νηστεία

Θέλετε να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή κατά την περίοσο της νηστείας;

Το Διαιτολογικό γραφείο Περί Τροφής μπορει να σας υποστηρίξει και να καταρτίσει για εσάς μια εξατομικευμένη διατροφή νηστείας πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η υποστήριξη μπορεί να είναι δια ζώσης ή διαδικτυακά και μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε σε όποιο μέρος και να βρίσκεστε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας ή τηλεφωνικά στο 231 555 0150 για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας.

Περισσότερα άρθρα