Τα σπαράγγια είναι ένα λαχανικό που το γνωρίζουμε από την αρχαιότητα για τις θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Την αφορμή για αυτό το άρθρο την πήρα από τον μπαμπά μου. «Έφαγα πολλές φορές σπαράγγια φέτος. Κάθε μέρα σχεδόν είχαν τη θέση της σαλάτας στο τραπέζι μας και όχι μόνο» μου είπε πριν λίγες μέρες, σε μια τηλεφωνική μας συνομιλία και συνέχισε «Από τι μας προστατεύουν; Είμαι σίγουρος πως έκανα καλό στον οργανισμό μου».
Έτσι, αποφάσισα να του λύσω την απορία με αυτό το κείμενο.
Λίγα λόγια για τα σπαράγγια
Η καλλιέργεια και κατανάλωση του σπαραγγιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Είχαν μάλιστα διαπιστωθεί και οι ευεργετικές του ιδιότητες όπως η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η πρόληψη του ίκτερου, η κάθαρση των νεφρών κ.α.
Υπάρχουν 3 είδη σπαραγγιού τα οποία διακρίνονται ανάλογα με το χρώμα τους σε πράσινα, λευκά και μοβ. Τα πράσινα σπαράγγια οφείλουν το χρώμα τους στη χλωροφύλλη, μια πράσινη χρωστική που παράγεται κατά τη φωτοσύνθεση.
Το άσπρο χρώμα προκύπτει από μια συγκεκριμένη μέθοδο καλλιέργειας, κατά την οποία το σπαράγγι σκεπάζεται με χώμα για να διατηρήσει το χρώμα του. Τα μοβ σπαράγγια «χρωματίζονται» μ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί εκτίθενται για μικρό χρονικό διάστημα στον ήλιο.
Το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο μαζί με το σπαράγγι ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Σπαράγγια και διατροφική αξία
Τα καλά θρεπτικά συστατικά του σπαραγγιού ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του.
Είναι πλούσιο σε νερό όπως όλα τα λαχανικά και δεν περιέχει λιπαρά. Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε λεπτομερώς τι ακριβώς προσλαμβάνετε καταναλώνοντας 100 γραμμάρια σπαράγγια.
Θρεπτικά συστατικά | |
Θερμίδες | 26kcal |
Νερό | 93.7 – 94.5γρ |
Πρωτεΐνη | 1.62 – 1.79γρ |
Φυτικές ίνες | 0.81 – 1.04γρ |
Λιπαρά | 0.11 – 0.25γρ |
Ασβέστιο | 20mg |
Φώσφορος | 60mg |
Σίδηρος | 1mg |
Βιταμίνη Β1 | 0.16 – 1.25mg |
Βιταμίνη Β2 | 0.19 – 2.17mg |
Βιταμίνη Β7 | 1.40mg |
Βιταμίνη C | 30 – 33mg |
Στην κορυφή του βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C. Μην τα βράζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί χάνουν σημαντικό μέρος των βιταμινών τους.
Επωφεληθείτε!
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη στροφή του κοινού προς έναν υγιεινότερο και ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια εκτός από τους ειδικούς συμβάλει και η φύση με όλα αυτά τα αγαθά που προσφέρει. Τα σπαράγγια εξυπηρετούν τον παραπάνω σκοπό με τους εξής τρόπους:
- Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
- Λόγω των φυτικών ινών, βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
- Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ορθού
- Συμβάλλουν στην καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
- Προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα
- Έχουν διουρητική δράση
- Βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση
- Συντελούν την μείωση των λιπιδίων του αίματος
Όσοι έχουν αυξημένες τιμές ουρικού οξέος, όσοι πάσχουν από ρευματισμούς, αρθριτικά και κυστίτιδες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την κατανάλωσή του.
Συγκομιδή και συντήρηση
Η συγκομιδή γίνεται από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και το Μάιο. Τα σπαράγγια πρέπει να πλένονται προσεκτικά και να συντηρούνται στο ψυγείο. Θυμηθείτε να τυλίξετε τη βάση τους με χαρτί. Αν τα ζεματίσετε, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες.
Πριν τα μαγειρέψετε, αφαιρέστε τη φλούδα που υπάρχει στο βλαστό. Δέστε τα και βάλτε σε μια κατσαρόλα με τρόπο τέτοιο, ώστε οι κορυφές να μένουν έξω από το νερό, για να βράσουν από τους ατμούς που θα παραχθούν μιας και είναι πολύ ευαίσθητες.
Αν χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα σπαράγγια, φροντίστε να τα ξεπλύνετε πολύ καλά. Συνοδεύονται τέλεια με λίγο τυράκι και ταιριάζουν ιδιαίτερα στις ομελέτες.
Τα άγρια σπαράγγια που φύονται στην ελληνική ύπαιθρο αν τα βρούμε στην αγορά είναι πολύ ακριβά. Τυχεροί όσοι έχουν τη δυνατότητα να τα συλλέξουν μόνοι τους, τυχερός και ο μπαμπάς μου που εκτιμά τα προϊόντα που του προσφέρει απλόχερα η φύση.
Αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα να ζεις στην επαρχία και με μια βόλτα στο βουνό να έχεις ένα «θησαυρό» στο πιάτο σου.