Το πορτοκάλι

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλέστερα φρούτα που έχουμε την δυνατότητα να το προμηθευόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών μαζί με το σαγκουίνι, το ακτινίδιο και το μανταρίνι. Έχει ιδιαίτερη, αρωματική γεύση και παρέχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Η πικρή γεύση που αντιλαμβανόμαστε αρκετές φορές οφείλεται στο αιθέριο έλαιο που υπάρχει στο πορτοκάλι.

Ένα μικρό πορτοκάλι προσδίδει στο οργανισμό 50 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε νερό, υδατάνθρακες, ασβέστιο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο. Δεν έχει λιπαρά ούτε και νάτριο.

Πορτοκάλι και αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που στρέφονται εναντίον της παραγωγής ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν προϊόντα του μεταβολισμού. Απελευθερώνονται στον οργανισμό από τα μιτοχόνδρια κατά τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Είναι μόρια με ένα ελεύθερο ηλεκτρόνιο, τα οποία προσπαθούν να εξισορροπήσουν τη δομή τους, παίρνοντας ηλεκτρόνια από άλλα γειτονικά μόρια, μετατρέποντας τα μόρια αυτά σε ελεύθερες ρίζες.

Μ’ αυτό τον τρόπο ξεκινάει ένας κύκλος διαδοχικών βλαβών σε σημαντικής αξίας κυτταρικές ομάδες. Τα αντιοξειδωτικά προσπαθούν να σπάσουν την παραπάνω καταστρεπτική αλυσίδα. Το πορτοκάλι έχει πολλά απ’ αυτά, με κύριους εκπροσώπους τα φλαβονοειδή, τα λεμονοειδή και τα καροτενοειδή. Οι δράσεις τους φαίνονται παρακάτω :

  • Προλαμβάνουν ορισμένες μορφές καρκίνου π.χ. μαστού, πνεύμονα, παχέος εντέρου. ένα πορτοκάλι κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα του οισοφάγου και του στομάχου κατά 50%
  • Μειώνουν τη LDL χοληστερόλη του αίματος. Επωφεληθείτε αυτής της δράσης του πορτοκαλιού καταναλώνοντας το εσωτερικό του φλοιού του
  • Αποτρέπουν τη μετατροπή κάποιων συστατικών του καπνού σε καρκινογόνες ουσίες
Ο ρόλος της βιταμίνης C

Ο πρωταρχικός στόχος της βιταμίνης C είναι να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες στο εσωτερικό των κυττάρων.

Επίσης, ενισχύει το τοίχωμα των κυττάρων, συμμετέχει το σχηματισμό κολλαγόνου και μειώνει τις ασθματικές κρίσεις. Προστατεύει τη λειτουργία του ματιού, αποτρέποντας το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και θωρακίζει την καρδιά και μειώνει τα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Η βιταμίνη C που έχει το πορτοκάλι μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης και μικραίνει το διάστημα που θα παραμείνει κανείς άρρωστος. Συμμετέχει στο σχηματισμό αιμοσφαιρίνης, στο μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Ακόμη, χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό στη βιομηχανία τροφίμων προστατεύοντας από την οξείδωση τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K). Επίσης, η βιταμίνη C

  • Βοηθάει στην παραγωγή ορμονών
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας, μιας και διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και του φυλλικού οξέος από τον οργανισμό
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα γιατί συμμετέχει στην παραγωγή ουσιών που προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης Β12
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας τον οστών και των δοντιών

Η πιο γνωστή ποικιλία πορτοκαλιών είναι η Βαλέντσια. Αυτά τα πορτοκάλια είναι ιδανικά για στύψιμο και δεν έχουν κουκούτσια. Επίσης, υπάρχουν και τα σαγκουίνια που ανήκουν στην ποικιλία Blood. Μια άλλη ποικιλία είναι η Blonde και τα πορτοκάλια ναβαλίνα.

Μπορείτε να προσθέσετε πορτοκάλια στο φαγητό και στα γλυκά. Μπορείτε να τα στύψετε ή να τα καθαρίσετε και να τα καταναλώσετε.

Περισσότερα άρθρα

βατόμουρα

Βατόμουρα για… Όσκαρ!

Τα Χρυσά Βατόμουρα είναι ένας γνωστός κινηματογραφικός θεσμός αλλά αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα άρθρο κινηματογραφικού περιεχομένου. Και φυσικά, δεν θα

Περισσότερα »