Παντζάρι το κατακόκκινο και το θαυματουργό

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό βολβοειδές λαχανικό με χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.

Αρκετές φορές έχει κοκκινίσει το πρόσωπο μας και δη τα μάγουλα μας από θυμό, ντροπή, έντονη άσκηση κτλ. Εξάλλου από κει βγήκε και η φράση «έγινες κατακόκκινος σαν το παντζάρι».

Οι περισσότεροι και ειδικά τα μικρά παιδιά προτιμούν το βολβό, γιατί είναι πιο νόστιμος και πιο γλυκός σε σχέση με τα φύλλα.

Παντζάρι το πολυεργαλείο

Το παντζάρι χησιμοποιείται ευρέως σε πολλές μαγειρικές παρασκευές και είναι η πιο κοινή βραστή, χειμωνιάτικη σαλάτα.

Βάφει τα χέρια μας, όταν το καθαρίζουμε και τη γλώσσα μας, όταν το τρώμε. Είναι όμως πλούσιο σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία θωρακίζουν και προάγουν την υγεία του οργανισμού.

Οφέλη παντζαριού

Τα παντζάρια έχουν σημαντικές και ευεργετικές ιδιότητες.

Καταρχάς, ενισχούν την αντοχή του οργανισμού και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, βελτιώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Ακόμη, πολαμβάνουν την οστεοπόρωση, ρυθμίζουν την λειτουργία του ήπατος και προστατεύουν τον εγκέφαλο από παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer. Επιπρόσθετα, όταν τρώμε παντζάρι περιορίζεται ο κίνδυνος για εμφάνιση του καρκίνου του εντέρου.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις το παντζάρι χρησιμοποιείται ως καθαρκτικό αλλά και για την ίαση της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων και του ίκτερου.

Διατροφική αξία

Τα σπουδαιότερα θρεπτικά συστατικά του παντζαριού συνοψίζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Θρεπτικά συστατικά100γρ ωμό παντζάρι100γρ βρασμένο παντζάρι
Θερμίδες σε kcal4332
Υδατάνθρακες σε γρ9,97,2
Πρωτεΐνες σε γρ1,61,1
Λιπαρά σε γρ0,10,1
Νάτριο σε mg87,390,9
Σίδηρο σε mg0,70,5
Ασβέστιο σε mg1614
Φώσφορος σε mg3323
Κάλιο σε mg6043
Νερό σε mg335208
Παντζάρι και αντιοξειδωτική δράση

Οι βηταλαΐνες αποτελούν τη σημαντικότερη αντιοξειδωτική ουσία του παντζαριού. Πρόκειται για φυσικές χρωστικές, στις οποίες ο βολβός του  παντζαριού οφείλει το κόκκινο χρώμα του.

Εκτός από την έντονη αντιοξειδωτική τους δράση, οι βηταλαΐνες παρουσιάζουν έντονη αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση. Παράλληλα προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από διάφορες φθορές αλλά και από την νόσο Alzheimer.

Κατάλληλο για αθλητές και υπερτασικούς

Ο χυμός του παντζαριού αποτελεί το καλύτερο βοήθημα για τους αθλητές. Πιο συγκεκριμένα, η αντοχή τους φαίνεται να αυξάνεται κατά 16%.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα παντζάρια μειώνουν την ανάγκη του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την άσκηση πιο εύκολη. Χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση για να καταστεί το συμπέρασμα επαρκώς τεκμηριωμένο.

Επίσης, ο χυμός από παντζάρι βοηθά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης γιατί συμβάλλει στην καλύτερη αιματική κυκλοφορία. Αν πίνετε καθημερινά χυμό παντζαριού μην ανησυχήσετε αν αντιληφθείτε αλλαγή χρώματος των ούρων σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Η κόκκινη χρωστική του παντζαριού αποβάλλεται μέσω των ούρων και των κοπράνων.

Περισσότερα άρθρα

βατόμουρα

Βατόμουρα για… Όσκαρ!

Τα Χρυσά Βατόμουρα είναι ένας γνωστός κινηματογραφικός θεσμός αλλά αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα άρθρο κινηματογραφικού περιεχομένου. Και φυσικά, δεν θα

Περισσότερα »