Παιδική διατροφή και ο ρόλος των γονέων

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η παιδική διατροφή και η ανα”τροφή” ενός παιδιού θα αποτελεί πάντα άγχος για τον γονιό.

Ειδικότερα, αν ο μικρός μας φίλος έχει και κάποια παραπανήσια κιλά, πόσο μάλλον αν είναι παχύσαρκος. Οι γονείς τις περισσότερες φορές πανικοβάλλονται και ρίχνουν τις ευθύνες σ’ αυτούς. Νιώθουν ότι εργάζονται πολλές ώρες και δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο να φροντίσουν σχολαστικά την διατροφή των παιδιών τους.

Κάποιοι άλλοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να μάθουν τα παιδιά τους να τρώνε σωστά. Όλα όμως μπορούν να διορθωθούν με σωστό προγραμματισμό και θέληση.

Η σωστή παιδική διατροφή έχει σπουδαία σημασία

Τα παιδιά, ακόμη περισσότερο από τους ενήλικες, είναι σημαντικό να διασφαλίζουν τα απαραίτητα γι’ αυτά θρεπτικά συστατικά.

Η ανάπτυξή τους εξαρτάται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τη διατροφή τους. Αν βάλουν γερές διατροφικές βάσεις σ’ αυτή την ηλικία, τότε εξασφαλίζουν τις μελλοντικές, υγιεινές διατροφικές συνήθειές τους ως ενήλικες.

Ο ρόλος των γονιών σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι πρωταρχικός αφού αυτοί, αποτελούν τα ισχυρότερα πρότυπα του παιδιού. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε εύκολα να προλάβουμε την ανάπτυξη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας και κατ’ επέκταση και την παχυσαρκία κατά την ενήλικο ζωή.

Εφαρμόζοντας τα παρακάτω βήματα με υπομονή, θα καταφέρετε να δια“μορφώσετε” την διατροφή του δικού σας παιδιού.

Παιδική διατροφή Βήμα 1ο

Είναι απαραίτητο να προσφέρετε στο παιδί σας ποικιλία τροφίμων. Προσπαθήστε, έτσι ώστε να καταναλώνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες.

Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας, πουλερικά, ψάρια, αβγά, όσπρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικό να αποτελούν κομμάτι της διατροφής του. Καθημερινά χρειάζεται τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και 3 μερίδες τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο (γάλα, γιαούρτι, τυρί, αμύγδαλα, σαρδέλες, σύκα, σπανάκι).

Δημητριακά, πατάτες, ρύζι, ψωμί, μακαρόνια, για να εξασφαλίζει την απαιτούμενη ενέργεια, καθώς και πηγές πρωτεΐνης όπως ψάρι, κρέας, κοτόπουλο, αβγά, όσπρια, για την δόμηση των ιστών, πρέπει επίσης να καταναλώνονται συστηματικά κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

Σημαντικό είναι να διορθώσετε και το μέγεθος της μερίδας. Φροντίστε να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή του παιδιού σας 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα. Τα κύρια γεύματα είναι σημαντικό να είναι πλήρη, να περιλαμβάνουν δηλαδή φρούτα ή λαχανικά, κάποια πηγή ασβεστίου, αμυλούχους υδατάνθρακες και κάποια πηγή πρωτεΐνης.

Το λίπος είναι και αυτό αναπόσπαστο κομμάτι των γευμάτων. Άλλωστε, αποτελεί συστατικό πολλών τροφών ενώ προστίθεται και στο φαγητό κατά το μαγείρεμα. Καλό είναι κατά το μαγείρεμα να προτιμάτε το ελαιόλαδο και να το προσθέτετε στο τέλος.

Παιδική διατροφή Βήμα 2ο

Μην ξεχάσετε τον προγραμματισμό, που αναφέρθηκε νωρίτερα. Τα ενδιάμεσα γεύματα πρέπει να καταναλώνονται ανάλογα με τα σημάδια πείνας και κορεσμού του παιδιού. Είναι σημαντικό, να μην αναπτυχθεί στο παιδί η συνήθεια του τσιμπολογήματος.

Θυμηθείτε ότι βασικό να ξεκινάει το παιδί σας την ημέρα με ένα καλό πρωινό. Είναι επίσης σημαντικό να υιοθετήσετε ένα σταθερό πλάνο μαγειρέματο. Φροντίστε το παιδί να τρώει ψάρι 2 φορές την εβδομάδα και φροντίστε η μία από αυτές να είναι ένα λιπαρό ψάρι (τόνος, σολομός, τσιπούρα, σκουμπρί, κολιό, σαρδέλες).

Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας βασικό συστατικό του κυρίου γεύματος μπορούν να είναι τα όσπρια (1 φορά), τα λαδερά τρόφιμα (1 φορά) , το κρέας (1 φορά), το κοτόπουλο (1 φορά) ή τα ζυμαρικά (1 φορά).

Παιδική διατροφή Βήμα 3ο

Η σωστή ενυδάτωση του παιδιού είναι ένα ακόμα θέμα που χρήζει επίλυσης. Τα περισσότερα παιδιά το ξεχνάνε γιατί δεν το θεωρούν σημαντικό.

Άλλωστε, το νερό δεν έχει γεύση όπως η σοκολάτα. Ωστόσο, 6 – 8 ποτήρια νερό είναι απαραίτητο να καταναλώνονται καθημερινά για να καλύπτονται οι ανάγκες σε υγρά ημερησίως.

Παιδική διατροφή Βήμα 4ο

Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τα γλυκά από την καθημερινότητα των παιδιών σας. Μην προσπαθήσετε να τους τα, στερήσετε.

Τα παιδιά αγαπούν τις λιχουδιές, και δη τις απαγορευμένες. Ως εκ τούτου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η στέρηση από τα ζαχαρωτά, τα παγωτά, τις σοκολάτες. Καθιερώστε το μέτρο στη διατροφή του παιδιού: ένα μικρό γλυκό, δυο – τρεις φορές την εβδομάδα θεωρείται μία λύση εφικτή.

Παιδική διατροφή Βήμα 5ο

Η φυσική δραστηριότητα – άσκηση αποτελεί ένα ακόμα βέλος στην φαρέτρα των γονιών. Ενθαρρύνετε το παιδί να ασκηθεί και να μειώσει τις καθιστικές δραστηριότητες.

Υπολογιστής και τηλεόραση θα πρέπει να περιοριστούν στις δυο ώρες καθημερινά, όπως άλλωστε συνιστά και η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία. Η ένταξή του, μάλιστα, σε κάποια ομάδα(βόλεϊ, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ) θα βοηθήσει και στην κοινωνικοποίηση του.

Ο ενεργός ρόλος των γονέων στην παιδική διατροφή

Δεν φτάνει μόνο η μαμά να μαγειρεύει υγιεινά και ο μπαμπάς να πηγαίνει το παιδί για προπόνηση. Χρειάζεται να διαμορφωθεί μια ενιαία διατροφική συμπεριφορά σε όλη την οικογένεια.

Είναι γνωστό ότι στην διαπαιδαγώγηση του ατόμου κατά την παιδική ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο η οικογένεια. Η συμβολή της θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξη υγιών διατροφικών συνηθειών.

Μετά το τρίτο ή τέταρτο έτος της ηλικίας, τα παιδιά παύουν να καταναλώνουν τροφή οδηγούμενα από το ένστικτο της επιβίωσης. Οι διατροφικές τους συνήθειες επηρεάζονται από το περιβάλλον τους, του οποίου μέρος είναι η οικογένεια. Έτσι, εύκολα συμπεραίνουμε ότι η διατροφή του παιδιού επηρεάζεται καθοριστικά από την οικογένεια.

Παιδική διατροφή και ο ρόλος της εξοικείωσης

Όσο πιο οικείο είναι ένα τρόφιμο στο παιδί σας, τόσο πιο εύκολο είναι να το καταναλώσει ειδικότερα δε αν έχει εύκολη πρόσβαση σ’ αυτό.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά επιλέγουν τρόφιμα, στα οποία εκτίθενται πιο συχνά και τα οποία μπορούν εύκολα να καταναλωθούν. Έρευνες έχουν άλλωστε δείξει ότι ένα παιδί πρέπει να «εκτεθεί» τουλάχιστον 10 με 20 φορές σε ένα τρόφιμο, για να αποφασίσει να το δοκιμάσει, πόσο μάλλον για να το ενσωματώσει στο διαιτολόγιό του.

Αν για παράδειγμα, υπάρχουν στο ψυγείο καθαρισμένα καρότα, τα οποία μπορεί το παιδί να πάρει στο χέρι του και να τα καταναλώσει άμεσα, αντί για μια κλειστή συσκευασία με ολόκληρα καρότα, αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί να αποζητήσει αυτήν την τροφή για σνακ.

Σε αυτό το σημείο, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα τρόφιμα που μπαίνουν πιο συχνά στο σπίτι είναι εκείνα που προτιμούν οι γονείς. Έτσι, τα παιδιά εκτίθενται σε αυτά περισσότερο και μαθαίνουν να τα αποζητούν.

Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να επιλέγετε σωστά και με υπευθυνότητα τα τρόφιμα, που προμηθεύεστε.

Παιδική διατροφή και μίμηση

Η εξοικείωση των παιδιών με τα τρόφιμα είναι ο πρώτος λόγος για να τα καταναλώσουν. Ο δεύτερος είναι η μίμηση, την οποία όλοι οι μικροί μας φίλοι αναπτύσσουν προς τους γονείς.

Έχοντας λοιπόν, την τάση να μιμούνται τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, οδηγούνται στο να αντιγράφουν τις διατροφικές συνήθειες τόσο των γονιών όσο και των μεγαλύτερων αδερφών τους ή ακόμα και των παππούδων τους.

Η μέθοδος της μίμησης λειτουργεί καλύτερα, όταν τα παιδιά τρώνε  μαζί με τους γονείς πιο συχνά. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε σε ένα τραπέζι με άλλα μέλη της οικογένειας τους τείνουν να τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα από τις βασικές ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, λαχανικά, κρέας, γαλακτοκομικά και φρούτα) απ’ ότι αν έτρωγαν μόνα τους. 

Ωστόσο, το όφελος αυτό καταρρίπτεται είτε γιατί δεν υπάρχει χρόνος να κάτσει όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι για φαγητό, είτε γιατί η κατανάλωση του γεύματος συνοδεύεται από παρακολούθηση τηλεόρασης (διαφημιστικά μηνύματα επηρεάζουν τις διατροφικές προτιμήσεις), είτε γιατί λόγω έλλειψης χρόνου τα γεύματα αυτά είναι προπαρασκευασμένα ή εκτός σπιτιού.

Ο ρόλος της γεύσης στην παιδική διατροφή

Η γεύση αποτελεί ένα από τα κυριότερα κριτήρια επιλογής της τροφής. Οι γευστικές προτιμήσεις της οικογένειας επηρεάζονται από τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και τις θρησκευτικές παραδόσεις.

Πιο εύκολα ένα παιδί θα προτιμήσει μια γλυκιά ή αλμυρή γεύση παρά μία πικρή ή ξινή. Η προτίμηση αυτή είναι έμφυτη, δεν μαθαίνεται. Δεν ισχύει όμως, το ίδιο για την προτίμηση στα φαγητά. Αυτή η προτίμηση μαθαίνεται, αν η έκθεση του ανθρώπου σ’ αυτά αρχίσει σε μικρή ηλικία.

Η διαδικασία χρειάζεται υπομονή και επιμονή και η αποστροφή εύκολα μπορεί να υποχωρήσει, αν η έκθεση σε ένα φαγητό είναι επανειλημμένη (10-20 φορές).

Στην παιδική διατροφή, η ποσότητα μετράει

Το μέγεθος της μερίδας είναι ένα ακόμα θέμα προς επίλυση. Φαίνεται ότι τα παιδιά καταναλώνουν πιο εύκολα την μερίδα, που ένας ενήλικας έχει επιλέξει για εκείνα.

Εδώ όμως οι γονείς ή ακόμα και οι παππούδες διαπράττουν σφάλμα, προτρέποντας ή επιβάλλοντας στο παιδί να αδειάσει το πιάτο του. Αυτό έχει ως συνέπεια, να μην μπορεί το παιδί να καταλάβει πότε χορταίνει, αφού εξαναγκάζεται να τρώει περισσότερο από αυτό που θέλει το ίδιο με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος του.

Σωστή διατροφή για όλη την οικογένεια

Αυτό που πρέπει όλοι γονείς να καταλάβουν είναι ότι λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά τους. Άρα, πρέπει η συμπεριφορά σας να ταυτίζεται με όσα προτρέπετε το παιδί σας να εφαρμόσει.

Δεν μπορείτε να απαιτείτε από ένα μικρό παιδί να ακολουθήσει ένα νέο κανόνα διατροφής, αν δεν βλέπει ότι τον αποδέχεστε και εσεις. Μην απαιτείτε από το παιδί να τρώει σαλάτα όταν εσείς καταναλώνετε γλυκό, ούτε βεβαίως να περιορίσει την ποσότητα του γεύματος του, όταν εσείς  καταναλώνετε περισσότερες από μία μερίδες, ή δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε λιχουδιές.

Πριν κάποια χρόνια στον εργασιακό χώρο που βρισκόμουν, μια μητέρα προέτρεπε την δεκάχρονη κόρη της να φάει τα φασολάκια που είχαν περισσέψει από την προηγούμενη μέρα, ενώ υπολόγιζε  ότι η ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα έτρωγαν γύρο χοιρινό με τηγανιτές πατάτες.

Προσπάθησα να εξηγήσω ότι αυτή η ενέργεια ήταν άκρως λανθασμένη έως και εγκληματική, γιατί δεν βοηθούσε στην αλλαγή του τρόπου διατροφής τόσο του παιδιού όσο και της οικογένειας. Σε καμία περίπτωση η μητέρα αυτή δεν στεκόταν δίπλα στο παιδί της σ’ αυτή, του, την προσπάθεια.

Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση

Προσπαθήστε, κάποιο από τα γεύματα της ημέρας να το καταναλώνετε ή ακόμα και να το προετοιμάζετε μαζί με το παιδί σας.

Δώστε στο παιδί μικρές ποσότητες φαγητού και αφήστε εκείνο να ζητήσει περισσότερο φαγητό. Εμπιστευτείτε το αίσθημα κορεσμού και πείνας του παιδιού σας και μη το πιέζετε εάν δε θέλει άλλο.

Δημιουργήστε μία όμορφη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του γεύματος και ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάσει καινούργια τρόφιμα. Καλό είναι νέες τροφές να εισάγονται σε μικρές ποσότητες στην αρχή. Το παιδί χρειάζεται χρόνο για να τις συνηθίσει.

Αν παρ’ όλα αυτά, αρνείται επίμονα να δοκιμάσει κάποιες τροφές δοκιμάστε να τις σερβίρετε με ένα διαφορετικό τρόπο. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή σας την προσπάθεια.

Τέλος, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί δημιουργεί εικόνες καλών και κακών τροφίμων. Δεν είναι σπάνιο να ακούσουμε έναν γονιό να προτρέπει ή να επιβάλλει στο παιδί του να φάει το φαγητό του, ώστε να του επιτρέψει να δει τηλεόραση ή να καθαρίσει το δωμάτιό του για να κερδίσει ένα γλυκό.

Το φαγητό στην παιδική διατροφή δεν θα πρέπει να αποτελεί στόχο. Αυτό μπορεί να εντείνει την αποστροφή ή την επιθυμία του για τα τρόφιμα που, του, προσφέρονται.

“Ισχύς εν τη ενώσει”

Όταν μιλάμε για τις διατροφικές συνήθειες, η οικογένεια θα πρέπει να αποτελεί μια σύμπραξη δυνάμεων. Οι γονείς δεν πρέπει να μένουν αμέτοχοι στην προσπάθεια εκπαίδευσης των παιδιών τους σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Θα πρέπει να συμμετέχουν και οι ίδιοι ενεργά, δίνοντας το παράδειγμα και προδιαθέτοντας τα μικρότερα μέλη να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες στις διατροφικές τους επιλογές.

Τα παιδιά από την άλλη θα πρέπει να διατηρούν το δικαίωμα επιλογής, τόσο του τροφίμου που επιθυμούν,  να φάνε όσο και της ποσότητας που τα χορταίνει.

Διατροφική υποστήριξη στην διατροφή για παιδιά

Είστε νέος γονέας και θέλετε να εκπαιδευτείτε ώστε να κάνετε το καλύτερο δυνατόν διατροφικά για το παιδί σας;

 Το Διαιτολογικό γραφείο Περί Τροφής μπορεί να σας υποστηρίξει! Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην διατροφή για παιδιά και θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί σας. Ειμαστε στην διάθεση σας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί

Περισσότερα άρθρα

βατόμουρα

Βατόμουρα για… Όσκαρ!

Τα Χρυσά Βατόμουρα είναι ένας γνωστός κινηματογραφικός θεσμός αλλά αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα άρθρο κινηματογραφικού περιεχομένου. Και φυσικά, δεν θα

Περισσότερα »