Μία μπύρα;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Μάλλον είναι η καλύτερη καλοκαιρινή παρέα στην παραλία, στο ταβερνάκι, σε μια βραδινή έξοδο. Συνοδευτικό αρκετών γευμάτων, συμβάλλει στην χαλάρωση και στη διασκέδαση της παρέας. Τη συναντάμε σε διάφορα χρώματα, ξανθιά, μαύρη, κόκκινη και παράγεται μετά από ζύμωση. Ανακαλύφθηκε τυχαία από τους Σουμέριους. Δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα κυριότερα συστατικά της είναι το νερό, η μαγιά, ο λυκίσκος και το κριθάρι κυρίως ή κάποιος άλλος δημητριακός καρπός ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Υπάρχουν και κάποιες με γεύση φρούτου ή μπαχαρικού.
Πρώτες ύλες
Τα σημαντικότερα συστατικά της μπύρας συνοψίζονται παρακάτω:

 1. το νερό : αποτελεί πηγή ζωής και βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της μπύρας πρέπει να είναι φτωχό σε άλατα.
 2. το κριθάρι : επιλέγεται κριθάρι πλούσιο σε άμυλο και φτωχό σε πρωτεΐνες. Εκτός από το κριθάρι στην παραγωγή της μπύρας μπορούν να πάρουν μέρος και άλλα δημητριακά όπως το σιτάρι, η βρώμη και η σίκαλη.
 3. ο λυκίσκος : είναι φυτό και τα άνθη του περιέχουν αιθέρια έλαια που προσδίδουν στην μπύρα ευχάριστο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση. Θεωρείται σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
 4. η μαγιά της μπύρας : χρησιμοποιούνται διάφορα είδη μυκήτων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αλκοολική ζύμωση, την μετατροπή των σακχάρων σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Περιέχει αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, σελήνιο, ψευδάργυρο και φολλικό οξύ. Αποτελεί πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων. Συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και βελτιώνει την υγεία.

Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Έρευνα που έλαβε χώρα στο Εργαστήρι Καρδιαγγειακής Μελέτης στο νοσοκομείο “Λαϊκό” και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και αφορούσε ενήλικες άνδρες, μη καπνιστές χωρίς ιστορικό σημαντικών παθήσεων και παχυσαρκίας έδειξε ότι, 400ml μπύρας(5% αλκοόλ, τύπου lager)  συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων, κάνοντας τα πιο ελαστικά και ικανά να διαστέλλονται, διευκολύνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την λειτουργία της καρδιάς, μέχρι και 2 ώρες μετά την κατανάλωση της συγκεκριμένης ποσότητας. Η ευεργετική επίδραση της μπύρας μπορεί να οφείλεται είτε στο αλκοόλ, είτε στις αντιοξειδωτικές ουσίες, είτε και στα δύο. Οι ειδικοί επιμένουν πως το θέμα χρήζει επιπλέον διερεύνησης και ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.
Διατροφική ανάλυση
Ένα κουτάκι μπύρας των 330ml περιέχει

 • 143 θερμίδες
 • 0γρ λίπους
 • 11,6γρ υδατάνθρακα
 • 1,54γρ πρωτεΐνη
 • 0mg χοληστερόλης

και είναι πλούσια σε :

  1. βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες απελευθερώνουν ενέργεια από λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αλκοόλες στο οργανισμό
  2. μέταλλα όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το σελήνιο και το κάλιο. Το σελήνιο μαζί με τα φλαβονοειδή αποτελούν τα σημαντικότερα σντιοξειδωτικά που απαντώνται στην μπύρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την μέτρια κατανάλωση μπύρας και την ορίζει στο 1 ποτήρι(200 – 300ml) για τις γυναίκες και στα 2 ποτήρια(400 – 600ml) για τους άνδρες ημερησίως, στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Θυμηθείτε ότι το κουτάκι του εμπορίου περιέχει 330ml.

Περισσότερα άρθρα

ρόδι

Ρόδι για καλοτυχία και υγεία

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα αφού χρησιμοποιούσαν την φλούδα στην βυρσοδεψία αλλά και στην ιατρική. Επίσης, ο Όμηρος αναφέρεται σ’ αυτό στην Οδύσσεια.