κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες: Θερμίδες και θρεπτική αξία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Οι κουραμπιέδες μαζί με τα μελομακάρονα είναι ένα αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων και όχι μόνο.

Είναι άγνωστο από το πού ακριβώς κατάγονται. Εικάζεται ότι προέρχονται από την Περσία με την αρχική τους έκδοση να περιέχει αλεύρι, βούτυρο και μέλι.

Όπως και να έχει, στον Ελλαδικό χώρο έφθασαν από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι ξεριζωμένοι κουβαλήσαν τις συνταγές τους εκτός από τις αναμνήσεις τους.

Κουραμπιέδες και θρεπτική αξία

Εδώ τα υλικά που κυριαρχούν είναι :

  • αλεύρι
  • πρόβειο βούτυρο
  • ζάχαρη
  • αμύγδαλο

Οι υδατάνθρακες αποτελούν και για τους κουραμπιέδες τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά με εκπροσώπους το αλεύρι και τη ζάχαρη.

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Τα λιπαρά προέρχονται από το βούτυρο και είναι και κορεσμένα. Αυτό θα έλεγα ότι είναι το μειονέκτημα του συγκεκριμένου γλυκού.

Τα κορεσμένα λιπαρά επιβαρύνουν την υγεία του οργανισμού, αυξάνοντας την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια του αίματος, προάγοντας τη διαδικασία της αθηρογένεσης (δημιουργία πλάκας στο τοίχωμα των αρτηριών).

Αν καταναλώσετε μόνο έναν κουραμπιέ κατά τη διάρκεια μιας μέρας και αποφύγετε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο περιέχει κορεσμένα λιπαρά τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί χρειάζεται να προσλαμβάνετε μια πολύ μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στις γιορτές μιας και το κόκκινο κρέας, οι γλυκές παρασκευές με σοκολάτα, κ.α. είναι σε αφθονία.

Κουραμπιέδες και θερμίδες

100 γραμμάρια κουραμπιέ αποδίδουν στο οργανισμό 463 θερμίδες, 7,8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 48,7 γραμμάρια υδατάνθρακα και 26.9 γραμμάρια λιπαρών εκ των οποίων κορεσμένα είναι τα 12,6 και τα 9,5 μονοακόρεστα.

Το σημαντικό είναι να κάνετε την επιλογή που θα σας επιβαρύνει λιγότερο και όχι να μείνετε νηστικοί στο γιορτινό δείπνο. Να αυξήσετε την πρόσληψη του νερού και να καταναλώσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα πριν το ρεβεγιόν και να θυμάστε ότι η άσκηση είναι ο καλύτερος σύμμαχος σας!

Περισσότερα άρθρα