Το απόλυτο χειμωνιάτικο σνακ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Όλοι έχουμε ανάγκη από ενέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Κάτι εύκολο και πρακτικό! Μέσα σε σακουλάκι ή ταπεράκι. Κάτι που να συμβαδίζει και με την εποχή. Το κάστανο συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το πιο εύκολο, γρήγορο, χειμωνιάτικο σνακ που χαρίζει στον οργανισμό ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ευδοκιμεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και πολλές τοπικές πολιτιστικές οργανώσεις, σε διάφορους δήμους της χώρας, ετοιμάζουν κάθε χρόνο την «γιορτή κάστανου».
Διατροφική αξία
Εξ’ αρχής αναφέρθηκε ότι το κάστανο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το 50% του βάρους του αποτελείται από νερό, ενώ μόλις το 3% αποτελείται από λίπος. Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και γι’ αυτό το λόγο είναι σκόπιμο να καταναλώνεται από εγκύους, παιδιά, εφήβους και φυτοφάγους. Δεν έχει καθόλου χοληστερόλη. Απεναντίας, είναι πολύ καλή πηγή καλών λιπαρών οξέων. Και σ’ αυτό το τρόφιμο τα αντιοξειδωτικά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Βιταμίνη Α, βιταμίνη C και Ε αποτελούν τους κυριότερους εκπροσώπους. Άλλες βιταμίνες όπως αυτές του συμπλέγματος Β, καθώς και σημαντικά μέταλλα όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος συμπληρώνουν το «διατροφικό παζλ» του κάστανου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κάστανο είναι τρόφιμο χωρίς γλουτένη. Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται τα σημαντικότερα από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Θρεπτικά συστατικά ανά 100γρ κάστανου
Θερμίδες

170kcals

Πρωτεΐνες

2γρ

Υδατάνθρακες

36,6γρ

Λιπαρά

2,7γρ

Φυτικές ίνες

6,1γρ

Νερό

51,7γρ

Κάλιο

500mg

Ασβέστιο

46mg

Μαγνήσιο

33mg

Φώσφορος

74mg

Σίδηρος

0.9mg

Ψευδάργυρος

0.5mg

Χαλκός

0.5mg

Βιταμίνη Β1

0.14mg

Βιταμίνη Β6

0.34mg

Βιταμίνη Β3

1.2mg

Βιταμίνη Ε

1.2mg

Φολλικό οξύ

70mg

Βιταμίνη C

43mg

Βιταμίνη Α28IU
Φυτοστερόλες22μg

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου στον οργανισμό
Εφόσον νωρίτερα παρατέθηκαν όλα αυτά τα σπουδαία θρεπτικά συστατικά, που προσφέρει το κάστανο στον οργανισμό είναι σημαντικό να δούμε και τα οφέλη που αποκομίζουμε για την υγεία μας από την κατανάλωσή του. Οι ευεργετικές του ιδιότητες φαίνονται παρακάτω:

  • Αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού.
  • Μειώνει τα επίπεδα της ldl χοληστερόλης και αυξάνει αυτά της hdl.
  • Προλαμβάνει ή θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα.
  • Βοηθά στη σταδιακή αύξηση της γλυκόζης του αίματος.
  • Μπορεί να καταναλωθεί από όσους πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη.
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
  • Προλαμβάνει νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νόσος Alzheimer.
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.
  • Συμμετέχει στην ανάπτυξη γερών δοντιών και οστών.

Μπορείτε να καταναλώνετε κάστανα καθημερινά, ειδικότερα τώρα που είναι και η εποχή τους. Ψημένα ή βρασμένα, ακόμα και ωμά αποτελούν ιδανικό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο αλλά και για σας στη δουλειά. Θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν και οι αθλητές, γιατί έχουν άμεσα ανάγκη για ενέργεια κατά την προπόνηση. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε, αλλά και να τα προσθέσετε και στις γλυκιές παρασκευές σας. Αγοράστε κάστανα μεγάλου μεγέθους και φυλάξτε τα σε ξηρό μέρος.

Περισσότερα άρθρα