κάστανα

Κάστανα, το απόλυτο χειμωνιάτικο σνακ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το κάστανα είναι το πιο εύκολο, γρήγορο, χειμωνιάτικο σνακ που χαρίζει στον οργανισμό ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Όλοι έχουμε ανάγκη από ενέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Κάτι εύκολο και πρακτικό! Μέσα σε σακουλάκι ή ταπεράκι. Κάτι που να συμβαδίζει και με την εποχή και τα κάστανα είναι αυτό που χρειαζόμαστε!

Πού υπάρχουν κάστανα

Τα κάστανα ευδοκιμούν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα, πολλές τοπικές πολιτιστικές οργανώσεις, σε διάφορους δήμους της χώρας, ετοιμάζουν κάθε χρόνο την «γιορτή κάστανου».

Κάστανα και διατροφική αξία

Εξ’ αρχής αναφέρθηκε ότι τα κάστανα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Το 50% του βάρους τους αποτελείται από νερό, ενώ μόλις το 3% αποτελείται από λίπος και είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και γι’ αυτό το λόγο είναι σκόπιμο να καταναλώνονται από εγκύους, παιδιά, εφήβους και φυτοφάγους.

Τα κάστανα δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη και απεναντίας, είναι πολύ καλή πηγή καλών λιπαρών οξέων. Και σ’ αυτό το τρόφιμο τα αντιοξειδωτικά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Βιταμίνη Α, βιταμίνη C και Ε αποτελούν τους κυριότερους εκπροσώπους. Άλλες βιταμίνες όπως αυτές του συμπλέγματος Β, καθώς και σημαντικά μέταλλα όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος συμπληρώνουν το «διατροφικό παζλ» των κάστανων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κάστανα είναι τρόφιμο χωρίς γλουτένη. Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται τα σημαντικότερα από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια κάστανου
Θερμίδες170kcals
Πρωτεΐνες2γρ
Υδατάνθρακες36,6γρ
Λιπαρά2,7γρ
Φυτικές ίνες6,1γρ
Νερό51,7γρ
Κάλιο500mg
Ασβέστιο46mg
Μαγνήσιο33mg
Φώσφορος74mg
Σίδηρος0.9mg
Ψευδάργυρος0.5mg
Χαλκός0.5mg
Βιταμίνη Β10.14mg
Βιταμίνη Β60.34mg
Βιταμίνη Β31.2mg
Βιταμίνη Ε1.2mg
Φολλικό οξύ70mg
Βιταμίνη C43mg
Βιταμίνη Α28IU
Φυτοστερόλες22μg

Οι ευεργετικές ιδιότητες των κάστανων στον οργανισμό

Εφόσον νωρίτερα παρατέθηκαν όλα αυτά τα σπουδαία θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν τα κάστανα στον οργανισμό, είναι σημαντικό να δούμε και τα οφέλη που αποκομίζουμε για την υγεία μας από την κατανάλωσή τους. Οι ευεργετικές του ιδιότητες φαίνονται παρακάτω:

  • Αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού
  • Μειώνουν τα επίπεδα της ldl χοληστερόλης και αυξάνει αυτά της hdl
  • Προλαμβάνουν ή θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα
  • Βοηθάνε στη σταδιακή αύξηση της γλυκόζης του αίματος
  • Μπορούν να καταναλωθούν από όσους πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη
  • Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση
  • Προλαμβάνουν νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νόσος Alzheimer
  • Συμβάλλυν στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού
  • Συμμετέχουν στην ανάπτυξη γερών δοντιών και οστών

Μπορείτε να καταναλώνετε κάστανα καθημερινά, ειδικότερα τώρα που είναι και η εποχή τους. Ψημένα ή βρασμένα, ακόμα και ωμά αποτελούν ιδανικό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο αλλά και για σας στη δουλειά.

Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και οι αθλητές, γιατί έχουν άμεσα ανάγκη για ενέργεια κατά την προπόνηση. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε, αλλά και να τα προσθέσετε και στις γλυκιές παρασκευές σας. Αγοράστε κάστανα μεγάλου μεγέθους και φυλάξτε τα σε ξηρό μέρος.

Περισσότερα άρθρα