καρπούζι

Καρπούζι το καλοκαιρινό!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το καρπούζι είναι το δημοφιλέστερο φρούτο του καλοκαιριού!

Χαρίζει δροσερή και γλυκιά γεύση σ’ όσους το προτιμούν και φροντίζει για την σιλουέτα όσων προσέχουν την διατροφή τους, μιας και δεν περιέχει λιπαρά.

Από πού μας ήρθε το καρπούζι

Το καρπούζι κατάγεται από την νότια Αφρική και εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 13ο αιώνα.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα. Χρησιμοποιείται σε φρουτοσαλάτες, σε γρανίτες και σε αναψυκτικά. Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας παρασκευάζουν από τη φλούδα του και γλυκό του κουταλιού.

Ακόμα και τα σπόρια του μπορείτε να καταναλώσετε, γιατί αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Διατροφική αξία

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν το κυριότερο συστατικό του καρπουζιού και συγκεκριμένα το λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται και στις ντομάτες.

Επίσης, το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, Β6, Β1, C), κάλιο και μαγνήσιο. Η διατροφική του αξία παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα:

Θρεπτικά συστατικάΠεριεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια
Ενέργεια30 kcal
Πρωτεΐνη0,61 γραμμάρια
Υδατάνθρακας7,55 γραμμάρια
Λιπαρά0,15 γραμμάρια
Νερό91,4 γραμμάρια
Λυκοπένιο4532 mcg

Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία συμβάλει στην πρόληψη πολλών παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Στο λυκοπένιο οφείλουν το χρώμα τους όλα τα κόκκινα φρούτα και τα λαχανικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι βιολογικά περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα, η οποία για να απελευθερώσει το λυκοπένιο που περιέχει πρέπει πρώτα να μαγειρευτεί.

Η βιταμίνη Β6 συμμετέχει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες ρυθμίζουν πολλές νευρικές λειτουργίες και βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, χαρίζοντας ευεξία.

Τόσο η βιταμίνη Α, όσο και η βιταμίνη C θωρακίζουν το αμυντικό σύστημα και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Πού μας οφελεί το καρπούζι

Οι σπόροι του καρπουζιού παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας.

Το κάλιο που περιέχει το καρπούζι βοηθά και αυτό με τη σειρά του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου προφυλάσσοντας από προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Το καρπούζι έχει επίσης έντονη διουρητική δράση. Κατά την αποβολή των ούρων καθαρίζει το αίμα και τα νεφρά και αποφεύγεται η συσσώρευση λίθων σε διάφορα όργανα. Είναι επίσης αποτελεσματικό σε φλεγμονές του ουροποιητικού (κυστίτιδες, ουριθρίτιδες) ενώ βοηθάει και στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μιας και το κυριότερο θρεπτικό συστατικό του είναι το νερό.

Πώς να διαλέξετε ένα καρπούζι

Φροντίστε το καρπούζι που θα επιλέξετε να έχει γυαλιστερή και λεία επιφάνεια και σαφώς διαχωρισμένα χρώματα. Αν χτυπώντας την επιφάνειά του παράγεται υπόκωφος ήχος τότε το καρπούζι έχει ωριμάσει πολύ.

Αφού κοπεί, αποθηκεύστε το στο ψυγείο και καταναλώστε το εντός μερικών ημερών. Τα σπουδαία θρεπτικά συστατικά που περιέχει καθώς και ο ρόλος που επιτελεί το καθένα απ αυτά στον οργανισμό καταρρίπτουν τον μύθο ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη.

Αποτελεί καλή λύση για σνακ, αποτρέπει την αφυδάτωση και θωρακίζει την ανθρώπινη υγεία. Καταναλώστε καρπούζι σε μια φρουτοσαλάτα, μαζί με φέτα, ως φυσικό χυμό ή ως ελαφρύ βραδινό. Μια ποσότητα 300 γραμμαρίων ημερησίως δεν επηρεάζει καθόλου το βάρος. Προσεκτικοί με την κατανάλωση του πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από διαβήτη και όσοι ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Περισσότερα άρθρα