Εικόνα σώματος

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η έννοια εικόνα σώματος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το πώς ο καθένας αισθάνεται για το σώμα του.

Δεν περιλαμβάνει μόνο την έννοια της σωματικής εμφάνισης, αλλά και τα συναισθήματα που γεννιούνται για το σώμα του κάθε ατόμου. Πιο απλά, η συγκεκριμένη έννοια έχει να κάνει με το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το σώμα τους, κατά πόσο το εκτιμούν και πιστεύουν ότι απέχει από το “ιδανικό”, καθώς και τα προβλήματα που προκαλούνται στην ψυχική τους υγεία και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητά τους.

Η εικόνα σώματος έχει να κάνει με την σωματική εμφάνιση. Πιο συγκεκριμένα με το μέγεθος, τη διαμόρφωση και το βάρος του ανθρωπίνου σώματος.

Λανθασμένη εικόνα σώματος δεν έχουν μόνο όσοι προσπαθούν χωρίς λόγο να χάσουν βάρος. Έχουν και όσοι εξιδανικεύουν και υπερεκτιμούν το σώμα τους χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται, με συνέπεια να μην αντιλαμβάνονται την προσοχή που πρέπει να επιδείξουν για την φροντίδα της υγείας τους.

Μια σύνθετη έννοια

Η εικόνα σώματος είναι μια σύνθετη έννοια, η οποία φαίνεται να απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Είναι σημαντικό να εκτιμάτε σωστά το σώμα σας και κατ’ επέκταση την εμφάνιση σας, να διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματα και τις σκέψεις προς αυτό. Χρήσιμο επίσης θα ήταν, να μην αποφεύγετε καταστάσεις, οι οποίες θα σας έκαναν να αισθανθείτε άβολα με το σώμα μας.

Στην σημερινή εποχή, η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Ένα δις άνθρωποι είναι υπέρβαροι και τριακόσιοι εκατομμύρια απ’ αυτούς είναι παχύσαρκοι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επιταγή της σύγχρονης κοινωνίας, η οποία ταυτίζει το αρεστό με το ελλειποβαρές.

Όσοι είναι δυσαρεστημένοι από την εικόνα του σώματός τους και όσοι είναι συναισθηματικά ευάλωτοι αισθάνονται πως οι διατροφικές τους συνήθειες προσβάλλονται από το παραπάνω πρότυπο. Αντιδρώντας λοιπόν, λανθασμένα πασχίζουν να γίνουν αρεστοί θέτοντας μη ρεαλιστικούς στόχους για την απώλεια του σωματικού τους βάρους.

Έτσι, καταλήγουν σε συνεχείς αυξομειώσεις βάρους, αδυνατώντας να διατηρήσουν την απώλεια. Οι συνεχείς μεταβολές του βάρους (φαινόμενο γιο – γιο) αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό των παχύσαρκων ατόμων. Έρευνες εξάλλου, υποστηρίζουν ότι η αρνητική εικόνα σώματος σε συνδυασμό με τις λανθασμένες μεθόδους για απώλεια βάρους που οδηγούν στην αυξομείωσή του, ευθύνονται για την αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας.

Εικόνα σώματος και γυναίκες

Οι γυναίκες ανήκουν στην πληθυσμιακή εκείνη ομάδα, που πιο εύκολα μπορεί να αναπτύξει μια διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος σε σχέση με τους άνδρες. Παρ’ όλα αυτά, έξαρση του συγκεκριμένου φαινομένου παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στον αντρικό πληθυσμό σε σχέση με παλαιότερα.

Μεγάλο ποσοστό γυναικών εκφράζουν την επιθυμία να χάσουν βάρους. Το παράλογο είναι, ότι την επιθυμία αυτή την έχουν και γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Αυτό αποτελεί ακόμα μία ένδειξη εσφαλμένης εικόνας σώματος.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι μητέρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην μετάδοση αξιών στις κόρες τους. Αρκετές από αυτές τις αξίες αφορούν στο βάρος, στην μορφή και στην εμφάνιση του σώματός τους. Επομένως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μητέρες δυσαρεστημένες με το βάρος τους να μεταδίδουν την ίδια αρνητική στάση απέναντι στο σώμα τους και στις κόρες τους. Όταν όμως η μητέρα έχει θετική εικόνα για το σώμα της τότε το ίδιο πιστεύει και η κόρη για το δικό της.

Από τι επηρεάζεται η εικόνα σώματος

Πολλοί είναι εκείνοι οι παράγοντες που διαταράσσουν την εικόνα του σώματος.

Η εφηβεία, η κριτική, τα πειράγματα, το φλερτ και τα πρότυπα του μόντελινγκ είναι κάποιοι από αυτούς. Φαίνεται πως, κατά την διάρκεια της εφηβείας τα κορίτσια εκφράζουν τις πρώτες ανησυχίες τους σχετικά με το βάρος τους. Επηρεάζονται συνήθως από τους φίλους, οι οποίοι συζητούν για δίαιτες, χάσιμο βάρους, απαξίωση του πάχους, τονίζοντας έτσι την σημασία του να είσαι αδύνατος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι έφηβες κοπέλες να χάνουν την ικανότητά τους να συμπεριφέρονται ως ανήλικα παιδιά και λειτουργούν ως μοντέλα. Αν μάλιστα, το οικογενειακό τους περιβάλλον υποστηρίζει την παραπάνω άποψη, τότε με βεβαιότητα οι έφηβες οδηγούνται σε αυστηρές δίαιτες και αναπτύσσουν έντονη δυσαρέσκεια για το σώμα τους.

Κορίτσια που δέχονται τέτοιου είδους πιέσεις από οικογένεια και φίλους βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για διαστρέβλωση της εικόνας του σώματος. Η συνεχώς αρνητική κριτική διαταράσσει την εικόνα του σώματος. Προκαλεί ψυχολογική κούραση σε ανήλικα κορίτσια, πόσο μάλλον αν αυτά είναι και υπέρβαρα.

Ο ρόλος της κοινωνίας στην διαμόρφωση της εικόνας σώματος

Φαίνεται πως και η κοινωνία συμβάλει στην διαστρέβλωση της εικόνας του σώματος. Στον δυτικό κόσμο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αδύνατες σιλουέτες. Αντίθετα, οι μη δυτικές κοινωνίες απορρίπτουν την εν λόγω άποψη.

Στις τελευταίες, οι διατροφικές διαταραχές απουσιάζουν ενώ στις πρώτες το αδύνατο μοντέλο σημαίνει ικανότητα, επιτυχία και ελκυστικότητα. Επίσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα μέσω της προβολής εικόνων που απεικονίζουν λεπτά μοντέλα εντείνουν τα φαινόμενα σωματικής δυσαρέσκειας.

Αγαπήστε τον εαυτό σας

Το σημαντικό είναι να αγαπήσετε το εαυτό σας και έτσι θα μπορέσετε να αποδεχτείτε και την εμφάνιση σας.

Αν χρειάζεται να χάσετε ή να προσλάβετε βάρος να το κάνετε επειδή έχετε αντιληφθεί την σημαντικότητα της κίνησής σας αυτής. Μην το κάνετε επειδή κάποιος άλλος σας το επιβάλλει ή επειδή το επιτάσσει η κοινωνία. Δεν είστε μόνο η εικόνα σας και ούτε καθορίζεται η επαγγελματική σας πορεία και αξιοπιστία από τα κιλά μας.

Επιστημονική διατροφική υποστήριξη με δυνατότητα διαδικτυακών συνεδριών

Σας απασχολεί η εικόνα σώματος σας και η σχέση σας με την διατροφή;

Το Διαιτολογικό γραφείο Περί Τροφής μπορει να σας υποστηρίξει δια ζώσης ή διαδικτυακά και μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε σε όποιο μέρος και να βρίσκεστε. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους εξυπηρετήστε:

Περισσότερα άρθρα

βατόμουρα

Βατόμουρα για… Όσκαρ!

Τα Χρυσά Βατόμουρα είναι ένας γνωστός κινηματογραφικός θεσμός αλλά αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα άρθρο κινηματογραφικού περιεχομένου. Και φυσικά, δεν θα

Περισσότερα »