λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση και ο ρόλος της στην ευεξία μας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η λιπομέτρηση είναι μια εξειδικευμένη μέτρηση εκτίμησης του λίπους αλλά και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στον οργανισμό.

Στην ουσία μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και βοηθάει στον προσδιορισμό ενός υγιούς επιπέδου βάρους αλλά και στον εξατομικευμένο σχεδιασμό ενός σωστού διαιτολογίου.

Γενικά, η γνώση του ποσοστού λίπους στο σώμα συμβάλει στη διάγνωση της παχυσαρκίας ενός ατόμου. Παράλληλα, εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά λίπους οδηγούν και αυτά με τα σειρά τους στην ανέρευση άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως οι Διατροφικές Διαταραχές.

Μακροπρόθεσμα, η παρακολούθηση του επιπέδου λίπους και της άλιπης μάζας συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση του βάρους.

Πώς γίνεται μια λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση με τη μέθοδο της Βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA)

Η διαδικασία της λιπομέτρησης με βιοηλεκτρική εμπέδηση είναι ιδιαίτερα απλή και σύντομη. Ο εξεταζόμενος ανεβαίνει στην ειδική πλατφόρμα με γυμνά πόδια και κρατάει στα χέρια του τις ειδικές χειρολαβές.

Ένα ανεπαίσθητο, χαμηλής έντασης ρεύμα διαπερνά για ελάχιστα δευτερόλεπτα το σώμα του εξεταζόμενου μέσω ηλεκτροδίων. Τα αποτελέσματα της μέτρησης εμφανίζονται στις οθόνες της συσκευής και στην συνέχεια εκτυπώνονται.

Η μέθοδος αυτή έχει εξαπλωθεί ραγδαία και χρησιμοποιείται στην πλειονότητα από τους Διατροφολόγους. Πρωτοεμφανίστηκε το 1960 και βασίζεται στο γεγονός ότι οι ιστοί τους σώματος συμπεριφέρονται σαν καλοί αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος και ότι η ροή αυτού του ρεύματος μέσω του σώματος θα ακολουθήσει το δρόμο με τη μικρότερη αντίσταση.

Η μέθοδος αυτή μετράει την FFM (Free Fat Mass), δηλαδή τα οστά, τους συνδετικούς ιστούς, το νερό, τους μυς και τα εσωτερικά όργανα. Στη συνέχεια, υπολογίζει το σωματικό λίπος, αφαιρώντας την από το συνολικό βάρος.

Άλλοι μέθοδοι λιπομέτρησης

Ενδεικτικά, άλλες μέθοδοι εκτίμησης της σύστασης του σώματος, εκτός της βιοηλεκτρικής εμπέδησης είναι:

  • Λιπομέτρηση με τσιμπίδα (δερματοπτυχές)
  • Υποβρύχια ζύγιση
  • Εφαπτόμενη υπέρυθρη αλληλεπίδραση
  • Μέθοδος D.E.X.A.

Τι πληροφορίες δίνει μια ανάλυση σύστασης

Αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε το σώμα σας ήρθε η ώρα να σταματήσετε να σκέφτεστε μόνο το βάρος και να ενδιαφερθείτε για την σύσταση του σώματός σας. Μόνο έτσι θα αδυνατίσετε σωστά!

Η λιπομέτρηση, βοηθά να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία. Η λιπώδης μάζα, ο μυϊκός ιστός, τα υγρά του σώματος , η οστική μάζα είναι σημαντικά και παίζουν το δικό τους ρόλο το καθένα ξεχωριστά.

Γνωρίζοντας την αναλογία του καθενός και καταγράφοντας τις μεταβολές σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσαρμόζουμε την διατροφή και άσκηση με στόχο την μακροπρόθεσμη υγεία, τον έλεγχο βάρους και την ευεξία. Έτσι, χάνεται βάρος με ασφάλεια και το πιο σημαντικό σε μόνιμη βάση.

Χρήσιμο να γνωρίζετε

Το λίπος είναι απαραίτητο για την ορθή λειτουργία του σώματος. Συμβάλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην αποθήκευση βιταμινών, στην ορθή λειτουργία των αρθρώσεων και των οργάνων συνολικά.

Η περίσσεια σωματικού λίπους είναι που βλάπτει την υγεία. Βάζει σε κίνδυνο τον οργανισμό αφού ευθύνεται για πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες παθήσεις.

Λιπομέτρηση ακριβείας στο Peritrofis

Οι μετρήσεις στον χώρο μας πραγματοποιούνται μέσω του εξελιγμένου αναλυτή σύστασης σώματος Τanita MC780.

Η Τanita κατασκεύασε την πρώτη συσκευή ανάλυσης σύστασης σώματος / ζυγό το 1992. Σήμερα, είναι ο ηγέτης του χώρου, κατασκευάζοντας την Νο 1 σε πωλήσεις σειρά συσκευών ανάλυσης σύστασης σώματος με πάνω από 20 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως.

Οι συσκευές βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ) της Τanita  είναι πιστοποιημένες από ανεξάρτητους φορείς και συμμορφώνονται πλήρως με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, διακρίνονται για την ιδιαίτερη ακρίβεια στην επαναληψιμότητα των μετρήσεων τους. Με την συγκεκριμένη τεχνολογία, μετρώνται παράμετροι όπως:

Τμηματική ανάλυση σύστασης σώματος

Η τμηματική ανάλυση, σας βοηθάει να κατανοήσετε την επίδραση του προγράμματος διατροφής / άσκησης σε σχέση με τα επίπεδα των συστατικών στοιχείων του σώματός σας.

Εξειδικεύει την ανάλυση όχι μόνο παρουσιάζοντας το συνολικό ποσοστό του λίπους.  Παράλληλα παρουσιάζει και το λίπος και τον μυϊκό ιστό σε κάθε χέρι, πόδι και κορμό, ξεχωριστά.

Σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό λίπος, είναι το λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα στην περιοχή του κορμού, ανάμεσα στα όργανα. Υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους σημαίνει αυξημένος κίνδυνος για την υγεία.

Μεταβολική ηλικία

Η λειτουργία αυτή υπολογίζει τον βασικό σας μεταβολισμό (BMR) και χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους υπολογίζει την ηλικία που αντιστοιχεί σ’ αυτόν. Αν η BMR ηλικία είναι υψηλότερη από την πραγματική σας, είναι μια ένδειξη ότι θα πρέπει να βελτιώσετε τον βασικό σας μεταβολισμό.

Η συστηματική άσκηση και η σωστή διατροφή θα δημιουργήσουν ένα υγιή μυϊκό ιστό, ο οποίος θα βελτιώσει την μεταβολική ηλικία.

Έλεγχος ενυδάτωσης

Η μοναδική τεχνολογία της Τanita με 3 συχνότητες, δίνει την δυνατότητα για μέτρηση του ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού. Δηλαδή, του ποσοστού του σωματικού υγρού που βρίσκεται εντός και εκτός των κυττάρων αντίστοιχα.

Η μέτρηση δίνει πληροφορίες σχετικά με την σωστή ενυδάτωση, την κατακράτηση υγρών και το οίδημα. Χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση τόσο των κλινικών περιστατικών όσο και των αθλητών.

Άλλες δυνατότητες

Επιπρόσθετα, εμφανίζονται οι τιμές της ηλεκτρικής αντίστασης (resistance), της επαγωγικής αντίστασης (reactance) και της γωνίας φάσης (phase angle). Ακόμα, εμφανίζονται τα γραφήματα ισορροπίας της μυϊκής μάζας και της επίδοσης μυών κάτω άκρων.

λιπομέτρηση ακριβείας

Προγραμματίστε την λιπομέτρηση σας στο Peritrofis

Θέλετε να αποκτήσετε ακριβή εικόνα του σώματος σας και να πραγματοποιήσετε μια λιπομέτρηση ακριβείας; Το Peritrofis μπορεί να σας εξυπηρετήσει άμεσα!

Επικοινωνήστε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί για να ενημερωθείτε περαιτέρω και να προγραμματίσετε την δική σας μέτρηση ακριβείας:

Περισσότερα άρθρα