Διατροφή στην εμμηνόπαυση και ο ρόλος της

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η διατροφή στην εμμηνόπαυση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην εμφάνιση και ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτής της τόσο ξεχωριστής περιόδου στην ζωή μιας γυναίκας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή

Με τον όρο εμμηνόπαυση εννοούμε την τελευταία εμμηνορρυσία της γυναίκας.

Τυπικά, αυτό συμβαίνει στο 51ο έτος της ηλικίας και σηματοδοτεί το τέλος της γόνιμης περιόδου για τη γυναίκα. Μιλάμε για εμμηνόπαυση όταν η περίοδος έχει να εμφανισθεί για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Κάποιες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν κανονική εμμηνόπαυση και πριν την ηλικία των 40 ετών. Αυτό φυσικά μπορεί να συμβεί εξαιτίας διάφορων γενετικών παραγόντων. Άλλες αιτίες που προκαλούν την πρόωρη εμμηνόπαυση είναι η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου ή λόγω εγχείρησης για την αφαίρεση των ωοθηκών.

Όταν μια γυναίκα εμφανίσει την τελευταία περίοδο, κάπου στα 54 έτη (ισχύει περίπου για το 80% των γυναικών), ονομάζεται πια μεταεμμηνοπαυσιακή.

Διατροφή στην εμμηνόπαυση, μια δύσκολη περίοδο για την γυναίκα

Από την εφηβεία μέχρι και την εμμηνόπαυση ο γυναικείος οργανισμός ακολουθεί κύκλους.

Η ολοκλήρωση του εκάστοτε κύκλου γίνεται αντιληπτή με την εμμηνορρυσία. Αμέσως την ίδια στιγμή ξεκινάει ένας ακόμα κύκλος και ούτω καθ’ εξής. Με τα χρόνια, οι ωοθήκες χάνουν σταδιακά τη λειτουργικότητα τους και στο τέλος σταματούν να λειτουργούν εντελώς.

Παράλληλα, μειώνεται και ο αριθμός των οιστρογόνων μέχρι την οριστική διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών όπου εμφανίζονται συμπτώματα όπως εξάψεις και εφιδρώσεις.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι αρκετά.

Οι γυναίκες τα παρατηρούν από την πρώτη στιγμή που ξεκινάει η κλιμακτήριος και τα πιο συνηθισμένα είναι όλα τα παρακάτω:

Ανώμαλες εμμηνορρυσίες

Η ελαφρά άσκηση και οι ζεστές κομπρέσες θα σας βοηθήσουν. Τα αναλγητικά είναι επίσης μια καλή λύση.

Εξάψεις και οι ιδρώτες

Για να μην υποφέρετε τόσο πολύ φροντίστε να ασκείστε καθημερινά και να διατηρείτε το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Διακόψτε το κάπνισμα και προσπαθήστε να χαλαρώνετε.

Διακοπτόμενος ύπνος

Ένα ζεστό ρόφημα και λίγο διάβασμα θα βοηθήσει αρκετά.

Πονοκέφαλοι

Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς, να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα για την αποφυγή των πονοκεφάλων.

Πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις

Οι αλοιφές και τα αναλγητικά είναι αυτά που προτιμώνται περισσότερο για την μείωση του πόνου.

Το ποδήλατο και η κολύμβηση θα σας βοηθήσουν επίσης. Η απώλεια βάρους κρίνεται απαραίτητη για να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις.

Άγχος

Για τα συμπτώματα συναισθηματικής φύσεως αυτό που συστήνεται είναι υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο καλός ύπνος που ξεκουράζει. Φυσικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ψυχανάλυση αν κριθεί αναγκαίο.

Κατάθλιψη

Αποφύγετε το αλκοόλ γιατί μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Προβλήματα στο ουροποιητικό

Μπορεί να σημειωθούν κάποιες μικρές διαρροές όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, γι’ αυτό και θα ήταν χρήσιμο να σταυρώνετε τα πόδια σας.

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά για να διορθώσετε κάποιο ενδεχόμενο δυσκοιλιότητας, μιας και μπορεί να πιέζετε η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το αίσθημα παλμών, οι αλλαγές στο δέρμα και στα μαλλιά, η απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ, η ξηρότητα του κόλπου και η επώδυνη συνεύρεση (δυσπαρεύνια) όπως και η ευερεθιστότητα. Επίσης, η φτωχή μνήμη και συγκέντρωση καθώς και η εύκολη κόπωση.

Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για τη ζωή των γυναικών. Είναι επώδυνα αλλά δεν μπορούν από μόνα τους να βλάψουν την υγεία. Όταν μια γυναίκα βρεθεί στη φάση της εμμηνόπαυσης και τα οιστρογόνα σταματήσουν να παράγονται τότε μπορεί να εμφανιστούν ασθένειες όπως :

  • καρδιακή ανεπάρκεια
  • αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • καρκίνος του μαστού και της κύστης
  • οστεοπόρωση
  • κατάγματα
  • άνοια

Οι καταστάσεις αυτές επηρεάζονται κάθε φορά από τα επίπεδα των οιστρογόνων, γι αυτό και οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

Άλλο κλιμακτήριος, άλλο εμμηνόπαυση

Η κλιμακτήριος μπορεί να διαρκέσει από 1 – 2 μέχρι και 5 – 6 χρόνια και πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση. Είναι η στιγμή εκείνη που ξεκινούν οι ορμονικές μεταβολές και οι διαταραχές του κύκλου.

Ο κύκλος αρχίζει να μικραίνει (π.χ. από 28 μέρες στις 24 μέρες) και αργότερα αραιώνουν ο ένας από τον άλλον (π.χ. κάθε 2 – 3 μήνες), μέχρι να σταματήσουν εντελώς. Σ’ αυτή τη φάση ο γυναικολόγος έχει το λόγο. Χρειάζεται να γίνει λεπτομερής έλεγχος, ώστε να εξασφαλιστεί πως οι διαταραχές αυτές έχουν να κάνουν με την εμμηνόπαυση και δεν πρόκειται για κάποια άλλη ανωμαλία.

Στον έλεγχο που πρέπει να γίνει συμπεριλαμβάνονται εξετάσεις όπως ο αιματολογικός ορμονικός έλεγχος και το υπερηχογράφημα μήτρας–ωοθηκών. Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου μια γυναίκα εξακολουθεί να είναι γόνιμη σε αντίθεση με την εμμηνόπαυση.

Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, για να αποφύγει μια ενδεχόμενη και ίσως ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου τα οιστρογόνα συνεχίζουν να παράγονται σε ακανόνιστα επίπεδα. Μειώνονται σταδιακά μέχρι να φτάσουν πολύ χαμηλά τελικά και να σταματήσει η περίοδος.

Πόαο σπουδαία είναι η διατροφή στην εμμηνόπαυση

Χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας σε αυτήν τη φάση της ζωής σας.

Αυτό συμβαίνει γιατί μια γυναίκα θα βρίσκεται σε μεταεμμηνοπαυσιακή περίοδο για διάστημα μεγαλύτερο από το 1/3 της ζωής της, μιας και το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί. Τι ακριβώς πρέπει όμως να προσεχθεί;

Ο ρόλος των οιστρογόνων

Τα φυτικά οιστρογόνα, δηλαδή τα οιστρογόνα που υπάρχουν στις φυτικές τροφές όπως τα όσπρια και τα δημητριακά, προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, την οστεοπόρωση και την καρδιακή νόσο.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο βοηθά στην υγεία των οστών στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και γι’αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην διατροφή για εμμηνόπαυση. Οι ανάγκες δεν είναι τόσο αυξημένες (700mg/ημέρα) γιατί ο γυναικείος οργανισμός δεν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης κατά την εμμηνόπαυση. Η συγκεκριμένη ποσότητα όπως είναι ιδιαιτέρως σημαντική για να παραμένουν τα οστά δυνατά.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Η πρόσληψή της είτε από την τροφή, είτε με τη μορφή συμπληρώματος είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των καταγμάτων. Θα τη βρείτε στα ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, οι σαρδέλες, κ.α..

Διατροφή στην εμμηνόπαυση και συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα ειδικά αν έχει διαγνωσθεί οστεοπόρωση. Απαιτείται έξτρα ασβέστιο και βιταμίνη D για την καλύτερη απορρόφηση του όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων δε βοηθάει. Αντιθέτως, μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης και της καρδιακής νόσου.

Περί Τροφής και διατροφή στην εμμηνόπαυση

Χρειάζεστε υποστήριξη και καθοδήγηση κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης;

Το Διαιτολογικό γραφείο Περί Τροφής μπορει να σας υποστηρίξει και να καταρτίσει για εσάς μια εξατομικευμένη διατροφή για εμμηνόπαυση. Η υποστήριξη μπορεί να είναι δια ζώσης ή διαδικτυακά και μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε σε όποιο μέρος και να βρίσκεστε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας ή τηλεφωνικά στο 231 555 0150 για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας.

Περισσότερα άρθρα

βατόμουρα

Βατόμουρα για… Όσκαρ!

Τα Χρυσά Βατόμουρα είναι ένας γνωστός κινηματογραφικός θεσμός αλλά αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα άρθρο κινηματογραφικού περιεχομένου. Και φυσικά, δεν θα

Περισσότερα »