Προσοχή στο αλάτι!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Τι πιο εύκολο, πιο πρακτικό και πιο γρήγορο; Φτάνει να το αγοράσετε, να το πλύνετε καλά και να το βάλετε στην τσάντα σας. Βγαίνει και σε διάφορα χρώματα. Ανάλογα με τα κέφια μπορείτε να επιλέξετε! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο δεκατιανό σας ή να το προσθέσετε ακόμα και στη σαλάτα σας. Η απουσία κορεσμένων λιπαρών από το μήλο δεν είναι το μόνο του πλεονέκτημα. Οι ευεργετικές ιδιότητες του έρχονται να συμπληρώσουν το πακέτο και να θωρακίσουν την υγεία του οργανισμού.
Που βοηθάει;
Η παροιμία λέει : «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό, τον κάνει πέρα». Δεν έχει καθόλου άδικο. Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι προστατεύει τον οργανισμό από τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο, τις ιώσεις. Επίσης, κρατά σταθερά τα επίπεδα των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα. Συμβάλλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μιας και δεν περιέχει καθόλου νάτριο. Ενδεικτικότερα, η κατανάλωση μήλων :

 • Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου εξαιτίας των αδιάλυτων φυτικών ινών που περιέχουν. Από μελέτες φάνηκε επίσης , ότι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προστατεύουν το έντερο από καρκίνο και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
 • Μειώνει τον πυρετό και προσφέρει αγχολυτική – ηρεμιστική και αντιγηραντική προστασία στα κύτταρα του οργανισμού. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή) που βρίσκονται στο μήλο, κυρίως στη φλούδα, παρέχουν στον οργανισμό αυτή την πολύτιμη βοήθεια. Τα φλαβονοειδή φαίνεται να προστατεύουν και από το άσθμα.
 • Συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο όπως αυτός του μαστού. Και αυτή η ιδιότητα του μήλου οφείλεται στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) που περιέχει.
 • Ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα με τη βοήθεια των διαλυτών φυτικών ινών. 2 – 3 μήλα την ημέρα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης, ειδικότερα στις γυναίκες.
 • Καταπολεμά την παχυσαρκία.
 • Προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάρη στη δράση μιας άλλης ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας, της κερκετίνης. Στη μελέτη MONICA όσοι άνθρωποι έτρωγαν ένα μήλο κάθε μέρα, μείωσαν τον κίνδυνο για έμφραγμα κατά 59%.
 • Θωρακίζει τη μνήμη και όλες τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν σ’ αυτή εξαιτίας της νόσου Alzheimer.
 • Διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν βρεθείτε σε εκείνη την περίπτωση που χρειάζεστε επειγόντως ένα γλυκό, ένα μήλο θα καλύψει αυτή την επιθυμία και θα απομακρύνει τυχόν ζάλη ή ατονία.
 • Παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
 • Αποτελεί φυσικό καθαριστικό των δοντιών. Τα λευκαίνει και υπάρχουν πιθανότητες να προστατεύει και από την ουλίτιδα.
 • Διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία και παράλληλα προστατεύει από τον καρκίνο των πνευμόνων. Καλό θα ήταν η καπνιστές να εντάξουν το μήλο στην καθημερινή τους διατροφή.

Έχει λίγες θερμίδες και καθόλου λιπαρά. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Περιέχει νερό, ασβέστιο και κάλιο. Διαλέξτε σκληρά μήλα με «ζωηρό» χρώμα. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο μακριά από το σκόρδο και το κρεμμύδι, γιατί απορροφούν οσμές.

Περισσότερα άρθρα