Τα πρωινά για παιδιά κάνουν πολλούς γονείς να αναρωτιούνται. Ποιά είναι τα καταλληλότερα και θρεπτικότερα για το δικό τους παιδί;
Και πώς να το ετοιμάσουν και να το παρουσιάσουν; Θα το δεχτεί το παιδί ή θα αρνηθεί να το καταναλώσει; Ας τα πάρουμε από την αρχή με ψυχραιμία! Oι γονείς κάνουν αγώνα κάθε πρωί προκειμένου να ξυπνήσουν και να ετοιμάσουν τα παιδιά τους για το σχολείο. Η φράση “5 λεπτά ακόμα μαμά/μπαμπά” είναι η πιο συνηθισμένη.
Όσο περισσότερο χρόνο παίρνει η προετοιμασία αυτή, τόσο λιγότερος διαθέσιμος χρόνος μένει, για να φάει το παιδί πρωινό.
Πρωινά για παιδιά: Γιατί είναι απαραίτητα;
Τα παιδιά δεν πρέπει για κανένα λόγο να φεύγουν νηστικά από το σπίτι. Το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας.
Είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας μετά την ολονύκτια νηστεία και χαρίζει στο παιδί την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στο φόρτο της καθημερινότητάς του. Τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρουν τα πρωινά για παιδιά συνοψίζονται παρακάτω :
- Βοηθούν στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη
- Μειώνουν την πείνα
- Συνεισφέρουν στον έλεγχο του βάρους καθώς αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά, που καταναλώνουν πρωινό έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα
- Διαμορφώνουν τη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού, μιας και τα παιδιά που τρώνε πρωινό φαίνεται να έχουν υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες σε σχέση με εκείνα, που δεν τρώνε
- Διεγείρουν τη μνήμη, τη διάθεση και την απόδοση
- Μειώνουν την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ στα ενδιάμεσα γεύματα. Αν δεν έχει προηγηθεί ένα καλό πρωινό, αυξάνεται η πιθανότητα το παιδί να καταφύγει σε λιπαρές επιλογές ή να φάει λαίμαργα μεγάλη ποσότητα τροφής στο σχολείο ή να μη φάει τίποτα και να γυρίσει «εξουθενωμένο» στο σπίτι
- Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας
Τι πρέπει να περιέχει ένα υγιεινό πρωινό;
Το υγιεινά πρωινά για παιδιά πρέπει να έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά :
- ισορροπία, δηλαδή είναι χρήσιμο να περιέχουν θρεπτικά συστατικά απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων
- ποικιλία, έτσι ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από διαφορετικά τρόφιμα π.χ. επιλέξτε δύο διαφορετικά φρούτα για το χυμό του παιδιού σας και όχι δύο όμοια
- μέτρο, μιας και είναι χρήσιμο να μην υπερβαίνουν την συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης
Επίσης, πρέπει να περιέχουν μια πηγή πρωτεΐνης όπως γάλα ή γιαούρτι ή αυγό ή τυρί. Μην επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς καθόλου λιπαρά. Επιλέξτε τα ημιαποβουτυρωμένα.
Συμπληρώστε το πρωινό με μια πηγή αμύλου από δημητριακά πρωινού ή ψωμί ή φρυγανιές. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε αυτά της ολικής άλεσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Θα μπορούσατε να εντάξετε και τα φρούτα ή τους φυσικούς χυμούς αυτών στο πρωινό γεύμα. Θα ήταν βέβαια καλύτερο να δίνετε στα παιδιά σας ωμά φρούτα παρά τους χυμούς τους, γιατί μ’ αυτό τρόπο θα λαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες φροντίζουν για την καλή λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος.
Ορισμένες καλές επιλογές για πρωινά για παιδιά φαίνονται παρακάτω :
- 1 φλιτζάνι δημητριακά με κομμάτια φρέσκων φρούτων και ένα ποτήρι γάλα
- 1 αυγό με ψωμί ολικής άλεσης και 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων
- 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μέλι και λίγη μαργαρίνη και 1 ποτήρι γάλα
- Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και 1 ποτήρι φυσικό χυμό
- 1 αραβική πίτα με κοτόπουλο που μπορεί να περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα ή τυρί και λαχανικά
- 1 – 2 μουστοκούλουρα και 1 ποτήρι γάλα
Αν το παιδί μου αρνείται να φάει πρωινό, τι πρέπει να κάνω;
Η κατανάλωση πρωινού είναι μια συνήθεια, την οποία πρέπει να υιοθετήσουμε από μικρή ηλικία.
Οι γονείς είναι υπεύθυνοι να διδάξουν στα παιδιά τους την κατανάλωσή του. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί αντιδρά και αρνείται να φάει πρωινό; Μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς και αν ναι, πως; Οι παρακάτω πρακτικές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.
Γίνετε οι ίδιοι πρότυπα προς μίμηση, όσο το παιδί σας είναι ακόμα μικρό
Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια, όπου οι γονείς καταναλώνουν καθημερινά πρωινό θα ξεκινήσει και το ίδιο και θα διατηρήσει την συνήθεια αυτή.
Σαν πρότυπο επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ένας ήρωας ή άτομο που αγαπά πολύ το παιδί. Πείτε του για παράδειγμα ότι ο τάδε ήρωας είναι έξυπνος, γιατί καταναλώνει πρωινό. Αποφύγετε ωστόσο, να επικαλείστε το βάρος ως πρότυπο π.χ. αυτός ο ήρωας έχει λεπτό κορμί γιατί τρώει πρωινό.
Αποφορτίστε το
Φροντίστε το παιδί να μην είναι αγχωμένο, όταν του ζητάτε να φάει το πρωινό του. Θα ήταν χρήσιμο να ξυπνάει λίγο νωρίτερα, ώστε να μην είναι ιδιαίτερα βιαστικό.
Κάντε το παιχνίδι
Ζητήστε τη βοήθειά του παιδιού κατά την διαδικασία προετοιμασίας του πρωινού, μιας και αυτή η τακτική φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες να το καταναλώσει.
Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα
Θυμηθείτε ότι η κατανάλωση του πρωινού θα γίνει σταδιακά. Δεν μπορείτε να απαιτείτε από ένα παιδί, που μέχρι πρότινος δεν έτρωγε πρωινό, να φάει ένα φλιτζάνι δημητριακά και ένα ποτήρι γάλα και ένα φρούτο.
Αρχικά θα ξεκινήσει με μία μικρότερη ποσότητα π.χ. μισό φλιτζάνι δημητριακά η οποία σταδιακά θα αυξηθεί.
Μην γίνεστε πιεστικοί
Αφήστε το παιδί να επιλέξει τι θέλει να φάει για πρωινό. Φροντίστε όμως να υπάρχει και ένα πλαίσιο, ώστε να διαλέξει ένα θρεπτικό τρόφιμο. Γενικώς, μην το πιέζετε.
Μην ξεχνάτε ότι η διατροφική εκπαίδευση θέλει επιμονή και υπομονή. Ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί, να δοκιμάσει ένα τρόφιμο ή γεύμα μέχρι και δεκαπέντε φορές επανειλημμένως, μέχρι να το εντάξει στην καθημερινή του διατροφή.