Τα Χρυσά Βατόμουρα είναι ένας γνωστός κινηματογραφικός θεσμός αλλά αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα άρθρο κινηματογραφικού περιεχομένου.
Και φυσικά, δεν θα αναφερθούμε στην τελετή που διεξάγεται μια μέρα πριν την απονομή των βραβείων Όσκαρ με στόχο τη βράβευση των χειρότερων ταινιών της χρονιάς.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να αναδείξει τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά των βατόμουρων και το πόσο βοηθούν και ενισχύουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Βατόμουρα και διατροφική αξία
Γενικότερα, πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ωφελεί την υγεία.
Φαίνεται πως μειώνουν την πίεση, προστατεύουν την καρδιά, βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και στη ρύθμιση του βάρους. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και νερό.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούν οι ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα βατόμουρα και έτσι θα αντιληφθείτε, γιατί πρέπει να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.
Ένα καλοκαιρινό φρούτο
Τα βατόμουρα θεωρούνται καλοκαιρινό φρούτο. Ωριμάζουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και έχουν αρκετά γλυκιά γεύση.
Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) και περιέχουν ελάχιστα εώς και καθόλου λιπαρά. Τα 100 γραμμάρια βατόμουρου προσδίδουν μόνο 25 θερμίδες και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη.
Αντιθέτως, περιέχουν 6.6 γραμμάρια φυτικών ινών και 85 γραμμάρια νερού. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται πιο αναλυτικά η θρεπτική τους αξία ανά 100 γραμμάρια.
Πίνακας θρεπτικών συστατικών
Θρεπτικά συστατικά | Περιεκτικότητα ανά 100 γρ βατόμουρου | Λειτουργία |
Νάτριο | 2mg | Το νάτριο είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης στα εξωκυτταρικά υγρά του σώματος, διατηρεί τη φυσιολογική πίεση του αίματος μέσω της επίδρασής του στον όγκο του αίματος. |
Κάλιο | 160mg | To Κάλιο ανήκει στα μέταλλα και είναι ο σπουδαιότερος ηλεκτρολύτης του ενδοκυττάριου χώρου. Σημαντικός ο ρόλος του στη μεταφορά της γλυκόζης μέσα στα μυϊκά κύτταρα. |
Ασβέστιο | 41mg | Το ασβέστιο είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό των οστών, ενεργοποιεί τα ένζυμα, μεταδίδει τις νευρικές ώσεις, βοηθά στη σύσπαση μυών και είναι συστατικό κυτταρικής της μεμβράνης. |
Μαγνήσιο | 23mg | Αποτελεί συστατικό στοιχείο σε περισσότερα από 300 ένζυμα και έτσι συμβάλλει στις φυσιολογικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, νευρομυικές, καρδιαγγειακές, και ορμονικές. Αποτελεί συστατικό των οστών και συμβάλλει στο μεταβολισμό της γλυκόζης στον μύ. |
Φώσφορος | 31mg | O Φώσφορος είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στον ανθρώπινο οργανισμό, που χρησιμοποιείται για το σχηματισμό οστών και δοντιών. Ενεργοποιεί τις βιταμίνες Β. |
Σίδηρος | 0.7mg | Σχηματίζει την αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς. |
Ψευδάργυρος | 0.2mg | Σημαντικός στον ενεργειακό μεταβολισμό, την ανοσοποιητική λειτουργία, τη σεξουαλική ωρίμανση, τις αισθήσεις γεύσης και όσφρησης. |
Βιταμίνη C | 15mg | Συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού. Συμμετέχει στη σύνθεση της επινεφρίνης (αδρεναλίνη) ή οποία εκκρίνεται σε καταστάσεις stress. Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου Fe από τον εντερικό σωλήνα κατά τη διαδικασία της πέψης των τροφών. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. |
Βιταμίνη Ε | 2.37mg | Ισχυρό αντιοξειδωτικό προλαμβάνει την εξέλιξη αρκετών χρόνιων νοσημάτων |
Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά των βατόμουρων και ο ρόλος τους στην υγεία του ανθρώπου
Βατόμουρα και υπέρταση
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard υποστηρίζει οτι η κατανάλωση βατόμουρων προστατεύει τον οργανισμό από την υπέρταση.
Μάλιστα, συγκριτικά με εκείνους που δεν τρώνε καθόλου, όσοι καταναλώνουν μία μερίδα την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 10%. Στις αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως στην ομάδα των φλαβονοειδών, που βρίσκεται στα βατόμουρα, οφείλεται η παραπάνω ευεργετική επίδραση.
Επίσης, όσοι δεν έτρωγαν καθόλου βατόμουρα και ξεκίνησαν να καταναλώνουν μία μερίδα την εβδομάδα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση.
Ο ρόλος της βιταμίνης C
Η βιταμίνη C έχει και αυτή ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δρα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Ενίσχυση της μνήμης και πρόληψη του καρκίνου
Εξαιτίας των φυτοχημικών ουσιών (χημικές ενώσεις που απαντώνται με φυσικό τρόπο στα φυσικά τρόφιμα) που υπάρχουν στα βατόμουρα, προστατεύεται και ο εγκέφαλος.
Μάλιστα, φαίνεται να επιβραδύνεται η απώλεια της μνήμης που επέρχεται με την ηλικία. Επίσης, τα φυτοχημικά συστατικά προσφέρουν προστασία στον οργανισμό έναντι πολλών μορφών καρκίνου.
Η φύση πάντα δίνει την λύση. Φαίνεται πως η διατροφή μας είναι το φάρμακο μας και πρέπει να της δώσουμε την δέουσα σημασία.