Το κεράσι είναι το πιο νόστιμο, το πιο αγαπητό, το πιο λαχταριστό φρούτο που ανθοφορεί στο τέλος της άνοιξης.
Τα κεράσια είναι μικρά, κόκκινα, στρόγγυλα με γλυκιά ή ξινή γεύση ανάλογα την ποικιλία. Στην αυλή του παππού μου υπάρχει ακόμα αυτό το τεράστιο δέντρο. Μέχρι και κούνια κρεμούσαμε όταν ήμασταν μικρά!
Όταν έφτανε ο καιρός και τα κεράσια ωρίμαζαν, σκαρφαλώναμε στο δέντρο για να τα μαζέψουμε και για να τα κρεμάσουμε στα αυτιά μας για σκουλαρίκια. Έπρεπε να βιαστούμε, γιατί αν ξαφνικά έπιανε βροχή, τα κεράσια δε θα ήταν κατάλληλα για κατανάλωση.
Το κεράσι και η διατροφική του αξία
Οι ανθοκυανίνες είναι αυτές που χαρίζουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο κεράσι.
Πρόκειται για χρωστικές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας την εξέλιξη σοβαρών ασθενειών.
Επίσης, το κεράσι είναι είναι πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Α, βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και χαλκού. Είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες και φυτικές ίνες ενώ δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.
1 κεράσι προσδίδει στον οργανισμό 4 – 5 θερμίδες και στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε αναλυτικότερα τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του.
Θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια κεράσι | |
Ενέργεια | 63kcal |
Υδατάνθρακες | 16γρ |
Λιπαρά | 0.3γρ |
Πρωτεΐνη | 1γρ |
Φυτικές ίνες | 2γρ |
Βιταμίνη C | 7mg |
Νερό | 82,2γρ |
Κάλιο | 222mg |
Μαγνήσιο | 11mg |
Φυλλικό οξύ | 4mcg |
Σίδηρος | 0.4mg |
Τα οφέλη που μας προσφέρει το κεράσι στην υγεία μας
Με όλα αυτά τα σπουδαία θρεπτικά συστατικά να περιλαμβάνονται στο κεράσι, μπορείτε να φανταστείτε πόσο καλό κάνει στην λειτουργία του οργανισμού, προασπίζοντας την υγεία του. Πιο συγκεκριμένα, το κεράσι:
- Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλη στο αίμα και φέρνει πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού
- Βοηθά στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και δρα ενάντια στη δυσκοιλιότητα
- Προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα και «καθαρίζει» από τοξικές ουσίες όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά
- Ενισχύει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και βοηθά στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από τις αρθρώσεις
- Προστατεύει από την τερηδόνα, συντελεί στη θεραπεία της αναιμίας και στην πρόληψη του διαβήτη
- Μειώνει την πνευματική κόπωση και καλό θα ήταν να καταναλώνεται από τους μαθητές σε περίοδο εξετάσεων
- Εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες, προσφέρει αντιγήρανση και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τι να προσέξετε όταν καταναλώνετε ένα κεράσι
Φροντίστε να πλύνετε καλά τα κεράσια που θα φάτε και πετάξτε όσα έχουν χαλάσει.
Ακόμα, με τα κεράσια μπορείτε να δημιουργήσετε σπιτικές μαρμελάδες καθώς και γλυκά του κουταλιού που θα απολαύσετε με τους αγαπημένους σας!