Η Αδηφαγική Διαταραχή είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη διαταραχή πρόσληψης τροφής που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Επισήμως, αναγνωρίστηκε το 1994 από την Αμερικάνική Ψυχιατρική Εταιρεία όταν και ενετέχθηκε στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) και αναφέρεται και ως Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας ή Binge Eating Disorder.
Συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία και πληθώρα άλλων νοσημάτων, τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν σε βάθος χρόνου και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.
Τι νιώθει ένα άτομο με Αδηφαγική Διαταραχή
Για πολλούς ανθρώπους, η σχέση με το φαγητό είναι σχέση άγχους και δυσαρέσκειας.
«Αισθάνομαι πως χάνω τον έλεγχο. Ανοίγω το ψυγείο και τρώω ό,τι βρω. Δεν έχει καμία σημασία τι ώρα είναι, ακόμα και αν μόλις έχω φάει το πρωινό μου ή το βραδινό μου. Θα ψάξω για φαγητό. Δεν είναι ότι πεινάω. Είμαι εθισμένη, σαν ναρκωτικό. Πάντα τρώω κρυφά, πάρα πολύ και πολύ γρήγορα. Προσπαθώ πάντα να μην ξεχνάω τις συσκευασίες για να μην με καταλάβουν»
Η παραπάνω αληθινή μαρτυρία θα μπορούσε να περιγράψει σ’ αυτές τις λίγες σειρές τι βιώνει ένας άνθρωπος που ταλαιπωρείται από την συγκεκριμένη ψυχική πάθηση.
Πώς διαγιγνώσκεται η Αδηφαγική Διαταραχή
Η διάγνωση της αδηφαγικής διαταραχής ορίζεται όταν συντρέχουν ταυτόχρονα 3 από τα παρακάτω κριτήρια:
- Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας όπου το άτομο καταναλώνει αντικειμενικά μεγάλη ποσότητα φαγητού.
- Τα υπερφαγικά επεισόδια συνδέονται με αίσθημα απώλειας ελέγχου (δεν μπορεί να σταματήσει ή να ελέγξει τι τρώει).
- Τα υπερφαγικά επεισόδια συνδέονται με 3 ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια
- Το άτομο τρώει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο
- Το άτομο τρώει μέχρι να νιώσει δυσφορία
- Το άτομο τρώει χωρίς να πεινάει
- Τρώει μόνο του, κρυφά
- Νοιώθει άγχος και ενοχές μετά το υπερφαγικό επεισόδιο
- Νοιώθει σαν να το σπρώχνει μια εξωτερική δύναμη στο φαγητό
- Αυξημένο άγχος σε σχέση με τη διατροφή
- Τα υπερφαγικά συμβαίνουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και για τουλάχιστον 3 μήνες
- Δεν χρησιμοποιούνται εκκαθαριστικές μέθοδοι (αυτοπροκαλούμενος εμετός, κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών ή κλύσματος, υπεργυμναστική) ή υπερβολικές μέθοδοι απώλειας βάρους όπως η ασιτία.
Στους πάσχοντες από αδηφαγία διακρίνονται τα εξής χαρακτηριστικά:
- Αύξηση βάρους
- Αυξημένη κατανάλωσης τροφής ακόμα και όταν δεν πεινάει πραγματικά
- Συνεχή τσιμπολογήματα
- Αναζήτηση φαγητού σε δύσκολες στιγμές
- Δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει αν δεν αδειάσει το πιάτο
- Πολύ γρήγορη κατανάλωση της τροφής
- Κλέψιμο – κρύψιμο τροφής
Τι μπορεί να προκαλέσει η Αδηφαγική Διαταραχή στον οργανισμό
Το πρώτο σύμπτωμα που αναγνωρίζεται στην πληθώρα των περιστατικών είναι η παχυσαρκία (ΔΜΣ=30kg/m2).
Ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα οιδήματα – κατακράτηση υγρών, η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, οι διαταραχές περιόδου, η ακατάσχετη πείνα, η εξάρτηση από τροφές αποτελούν επίσης δυσάρεστες συνέπειες για τη σωματική υγεία των πασχόντων.
Παράλληλα εξελίσσεται ένας καταρράκτης αρνητικών συναισθημάτων όπως αναφέρθηκε. Συνεπώς παρατηρούνται και συναισθηματικές επιπτώσεις όπως η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αδυναμία διαχείρισης και αναγνώρισης των συναισθημάτων που πυροδοτούν το υπερφαγικό επεισόδιο.
Η αδηφαγία παρακινείται και από βιολογικά αίτια όπως αυτά της υπογλυκαιμίας εξαιτίας της πολύωρης νηστείας. Επίσης, η ανεπαρκής πρόσληψη υδατανθράκων, η έλλειψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και η ελλιπής παραγωγή νευροδιαβιβαστών που συμβάλουν στη ρύθμιση της πείνας και του κορεσμού ενισχύουν τη διαταραχή.
Μεγάλο ποσοστό εμφάνισης της αδηφαγικής διαταραχής απαντάται σ’ όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Στους παχύσαρκους το ποσοστό ανέρχεται στο 8%.
Θεραπεία Αδηφαγικής Διαταραχής
Για τη θεραπεία χρειάζεται η συμβολή εξειδικευμένου στις Διατροφικές Διαταραχές Διατροφολόγου και Ψυχολόγου.
Από διατροφικής πλευράς ξεκινάμε με την αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας και την ευαισθητοποίηση των νευροδιαβοβαστών που είναι υπεύθυνοι για την έναρξη γεύματος και τον τερματισμό λήψης αυτού. Η απώλεια βάρους δεν είναι το επιθυμητό σενάριο σε πρώτη φάση, γιατί φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η θεραπεία εξελίσσεται ομαλά όταν οι πάσχοντες εκπαιδεύονται να «ακούνε το σώμα τους» και να αντιλαμβάνονται πότε πεινάνε πραγματικά (βιολογική πείνα) και πότε όχι (συναισθηματική πείνα).
Παράλληλα, προετοιμάζοντας τα γεύματα τους, διαμορφώνοντας τους κατάλληλους κάθε φορά θρεπτικούς συνδυασμούς τροφών επιτυγχάνεται η απενεχοποίηση του φαγητού. Με μικρά συχνά γεύματα τροφοδοτούν συστηματικά τον εγκέφαλο με γλυκόζη και έτσι μειώνονται ή διακόπτονται τα επεισόδια υπερφαγίας.
Φαίνεται πως οι ασθενείς με Αδηφαγική Διαταραχή είναι πιο έτοιμοι να δεχθούν βοήθεια μιας και το «βάρος» των αρνητικών συναισθημάτων που φέρουν είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό. Όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καταφέρνει ο ασθενής να ανταπεξέλθει και στην ψυχοθεραπεία.
Επομένως, η διατροφή αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη θεραπεία της νόσου.
Διατροφική υποστήριξη για την αντιμετώπιση Αδηφαγικής Διαταραχής
Αναγνωρίσατε κάποιο από τα συμπτώματα της Αδηφαγικής Διαταραχής σε εσάς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο; Το Διαιτολογικό γραφείο Περί Τροφής μπορει να σας υποστηρίξει.
Έχουμε την εμπειρία να σας βοηθήσουμε και είματε πιστοποιημένοι Master Practitioners στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών όπως η Αδηφαγική Διαταραχή. Αν είστε εκτός Θεσσαλονίκης, μπορούμε να σας υποστηρίξουμε υπεύθυνα δια ζώσης ή διαδικτυακά σε όποιο μέρος και να βρίσκεστε.
Υπάρχει λύση και θεραπεία! Επικοινωνήστε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:
- μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας
- τηλεφωνικά στο 231 555 0150 για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας