γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφή

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι ένα από τα νοσήματα που σχετίζονται με το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου.

Είναι το δεύτερο πιο συχνό νόσημα του πεπτικού συστήματος μετά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μάλιστα, η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται ραγδαία τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις υπό ανάπτυξη χώρες.

Προσβάλει άτομα όλων των ηλικιών και η θεραπεία της μπορεί νανα κρατήσει επ’ αόριστον.

Ορισμός για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ορίζεται εκείνη η κατάσταση κατά την οποία το όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα ακόμα και βλάβη σ’ αυτόν.

Δηλαδή, υγρό (υδροχλωρικό οξύ) που βρίσκεται στο στομάχι για να διασπά τις τροφές ανεβαίνει αφύσικα στον οισοφάγο, ακόμα και σε καθημερινή βάση. Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο που ο οισοφάγος εισέρχεται στο στομάχι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει μια βαλβίδα (σφιγκτήρας), η οποία, όταν καταπίνουμε, ανοίγει και στην συνέχεια κλείνει για να εμποδίσει το γαστρικό υγρό να ανέβει από το στομάχι στον οισοφάγο.

Εάν ο γαστροοισοφαγικός σφιγκτήρας για κάποιους λόγους έχει χαλαρώσει, ή εάν ο ασθενής πάσχει από διαφραγματοκήλη και ο σφιγκτήρας δεν δουλεύει σωστά, το γαστρικό υγρό από το στομάχι πηγαίνει προς τον οισοφάγο. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν είναι ακριβώς νόσος. Πρόκειται για ένα μηχανικό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος.

Γιατί προκαλείται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις αλλά και ο ίδιος ο τρόπος ζωής που συμβάλλουν στην εμφάνιση της παλινδρόμησης.

Οι σημαντικότερες αιτίες αναφέρονται επιγραμματικά στην ακόλουθη λίστα:

  • Η χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (βαλβίδα) είναι μια πιθανή αιτία πρόκλησης της ΓΟΠ.
  • Κάποια φάρμακα
  • Λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η διαφραγματοκήλη
  • Αύξηση του βάρους και άστατη διατροφή (τα πολύ λιπαρά γεύματα, το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα είναι ορισμένες από τις ένοχες τροφές)
  • Στρες μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Κάπνισμα
  • Κατανάλωση αλκοόλ

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι ο οπισθοστερνικός καύσος.

Το κάψιμο πίσω από το στέρνο που ορισμένες φορές αντανακλά μέχρι και τη βάση του λαιμού. Αυτή την ενόχληση ο ασθενής την έχει κυρίως κατά την νυχτερινή κατάκλιση. Αυτό συμβαίνει γιατί το γαστρικό υγρό, λόγω βαρύτητας, ανεβαίνει προς τον οισοφάγο με αποτέλεσμα το αίσθημα της καούρας.

Κάποια επιπλέον συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την κατάποση, οι ξινίλες, η βραχνάδα στην φωνή, ο βήχας, το άσθμα ή συμπτώματα άσθματος και η κακοσμία του στόματος.

Η συμβολή του γιατρού στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όποιος αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση πρέπει να πάρει την συμβουλή του ειδικού γιατρού.

Ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις θα δώσουν την λύση. Είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί σωστά το ιατρικό ιστορικό. Το αίσθημα του οπισθοστερνικού καύσου είναι σύμπτωμα και άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως η στηθάγχη και η στεφανιαία νόσος.

Εάν το κάψιμο που αισθάνεται ο ασθενής εμφανίζεται όταν είναι ξαπλωμένος τότε πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν όμως εμφανίζεται μετά από κόπωση, τότε το πρόβλημα εστιάζεται στην καρδιά.

Η γαστροσκόπηση είναι μια πρώτη εξέταση με την οποία ο γιατρός θα καταλάβει αν υπάρχουν βλάβες στον οισοφάγο. Όταν το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί καθημερινά, προκαλεί βλάβες στην συγκεκριμένη περιοχή και τότε μιλάμε για οισοφαγίτιδα (φλεγμονή στον οισοφάγο).

Μια ακόμα ιατρική εξέταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι η μέτρηση του Ph στο οισοφάγο. Μ’ αυτά τα “εργαλεία”, ο γιατρός θα δώσει απαντήσεις για το πόσο σοβαρή είναι η παλινδρόμηση και αν έχει κάνει ζημιά στον οισοφάγο.

Τις περισσότερες φορές η κατάσταση αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή με φυσικό τρόπο προσέχοντας την διατροφή. Σπάνια χρειάζεται ο ασθενής να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πριν παρατεθούν οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε στην διατροφή σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα παλινδρόμησης, είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι και οι έγκυες μπορεί να την εμφανίσουν σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40–80% των κυήσεων.

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι αυτό της καούρας και ενοχλεί τις εγκυμονούσες από το τέλος του πρώτου τριμήνου ενώ όσο προχωρά η εγκυμοσύνη τα πράγματα χειροτερεύουν. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης οι ορμόνες που εκκρίνονται χαλαρώνουν την βαλβίδα – σφιγκτήρα και διευκολύνουν την παλινδρόμηση.

Η αύξηση του βάρους του εμβρύου αλλά και η αργή κένωση του στομάχου που παρατηρείται στην κύηση συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση παλινδρόμησης. Εκτός από τις καούρες, οι έγκυες πολύ συχνά αισθάνονται δυσφορία και κάνουν εμετούς ειδικότερα μετά το γεύμα ή όταν ξαπλώσουν.

Επιπλοκές παρουσιάζονται πολύ σπάνια , ενώ ανάγκη για γαστροσκόπηση υπάρχει μόνο όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και ανθεκτικά στην συνήθη αγωγή και υποψιαζόμαστε επιπλοκές της παλινδρόμησης.

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής όσων πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σίγουρα χρειάζεται να βελτιώσετε την ποιότητα του τρόπου ζωής σας, όπως και για όλες τις υπόλοιπες παθολογικές καταστάσεις άλλωστε.

Διατροφή

Αναφορικά, με την διατροφή, αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει πρώτο είναι η απώλεια βάρους αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Εάν πάλι δεν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, πρέπει να φροντίσει να μην πάρει βάρος. Παίρνοντας επιπλέον κιλά, αυξάνεται η πίεση στο στομάχι, οπότε ανεβαίνει πολύ πιο εύκολα προς τα επάνω το γαστρικό υγρό. Υιοθετήστε τις παρακάτω πρακτικές και θα ωφεληθείτε:

  • Μικρά, συχνά(τουλάχιστον πέντε) και ελαφριά γεύματα
  • Κατανάλωση μικρών μερίδων
  • Ναι στο ψητό άπαχο κρέας ή ψάρι
  • Όχι στα λιπαρά π.χ. τηγανιτά, τις πίτες με φύλο, τα κρέατα με μεγάλο ποσοστό λίπους (χοιρινό, αρνί, λουκάνικο), το βούτυρο, τη μαργαρίνη, τους ξηρούς καρπούς, τα σιροπιαστά γλυκά, τις κρεμώδεις σάλτσες και τις σούπες το βράδυ
  • Περιορισμός ή και αποφυγή της σοκολάτας, του καφέ ακόμα και τον ντεκαφεινέ, του τσαγιού, του δυόσμου, της μέντας, των κρεμμυδιών, του σκόρδου και του αλκοόλ
  • Οι ντομάτες και ο ντοματοχυμός, τα ξινά φρούτα, ο χυμός από πορτοκάλια ή λεμόνια ή γκρέιπφρουτ πρέπει να αποκλειστούν επίσης από την καθημερινότητά σας
  • Όχι στα πικάντικα γεύματα εάν επιδεινώνουν το πρόβλημα
Ενυδάτωση

Η πρόσληψη υγρών πρέπει να γίνεται με προσοχή μεταξύ των γευμάτων σε περίπτωση που η κατανάλωσή τους με τα γεύματα δεν είναι ανεκτή.

Κατάκλιση

Θυμηθείτε να μην ξαπλώσετε αμέσως μετά το γεύμα. Πρέπει να περάσουν σίγουρα δύο ώρες μέχρι την κατάκλιση. Εάν το πρόβλημα επιμένει προσθέστε μαξιλάρια στην πλάτη σας ανασηκώνοντας το πάνω μέρος του σώματος.

Κάπνισμα

Είναι απαραίτητη η αποχή από το κάπνισμα για την ίαση των συμπτωμάτων.

Φυσική δραστηριότητα

Φυσικά και επιτρέπεται η άσκηση μιας και συμβάλλει στην απώλεια του βάρους, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τα γεύματα. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε το έντονο τρέξιμο.

Απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Αν έχετε κάποια συμπτώματα παλινδρόμησης καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Αν η παλινδρόμηση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να δημιουργήσει βαριά οισοφαγίτιδα ακόμα και καρκίνο. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή παίζει και σ’ αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο, αλλά δεν μπορεί να δράσει απαραίτητα μόνη. Χρειάζεται και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Διατροφική καθοδήγηση για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Χρειάζεστε διατροφική υποστήριξη για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Το Διαιτολογικό γραφείο Περί Τροφής μπορει να σας υποστηρίξει και να καταρτίσει για εσάς μια εξατομικευμένη διατροφή σε συνεργασία με τον θεράπον Ιατρό σας. Η υποστήριξη μπορεί να είναι δια ζώσης ή διαδικτυακά και μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε σε όποιο μέρος και να βρίσκεστε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας ή τηλεφωνικά στο 231 555 0150 για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας.

Περισσότερα άρθρα