Είναι παντού! Είναι πολλά! Είναι νόστιμα και έρχονται να συμπληρώσουν το χριστουγεννιάτικο πάζλ. Απλά, με γέμιση ή επικάλυψη. Οι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες δίνουν κάθε χρόνο τον καλύτερο τους εαυτό για να σπάσουν το περσινό ρεκόρ. Το ίδιο συμβαίνει και με μας, τους μη επαγγελματίες, που το παίζουμε ζαχαροπλάστες τέτοια εποχή. Δεν γίνεται αλλιώς, είναι και η παράδοση στη μέση, με τα ήθη και τα έθιμα που συνοδεύουν κάθε γιορτινή περίοδο όπως και αυτή των Χριστουγέννων.
Αλήθεια είναι ότι τις επόμενες μέρες το φαγητό, το ποτό και τα γλυκά θα έχουν την τιμητική τους. Η πρόσληψη των λιπαρών αυξάνεται ραγδαίως, φέροντας και τις ανάλογες συνέπειες μαζί. Αυτές όμως θα αντιμετωπιστούν μετά τις γιορτές. Τώρα το σημαντικό είναι να βρούμε το πιο υγιεινό, το λιγότερο επιβαρυμένο, μεταξύ του μελομακάρονου και του κουραμπιέ. Θερμίδες έχουν και τα δύο και λιπαρά επίσης. Κάποιο θα έχει λιγότερα σε σχέση με το άλλο.
Μελομακάρονο
Τα βασικότερα συστατικά του είναι τα εξής :
- Η ζάχαρη
- Το μέλι
- Η κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο
- Το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο
- Το αλεύρι και το σιμιγδάλι
- Το πορτοκάλι
- Τα καρύδια
Όπως όλα τα τρόφιμα έτσι και τα μελομακάρονα προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και κατ’ επέκταση στον εγκέφαλο. Το βασικό θρεπτικό συστατικό που επιτελεί τον σκοπό αυτό είναι ο υδατάνθρακας. Από τα παραπάνω υλικά η ζάχαρη, το μέλι , το αλεύρι και το σιμιγδάλι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Τα μπαχαρικά δίνουν ωραίο άρωμα στα μελομακάρονα και στο σπίτι επίσης. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικούς, αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακούς παράγοντες. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και τα καρύδια είναι οι λιπαρές ουσίες που συναντάμε στα μελομακάρονα. Είναι πηγές καλών λιπαρών οξέων τα οποία προστατεύουν τη λειτουργία της καρδιάς από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές στερόλες, οι οποίες μειώνουν την κακή χοληστερόλη. Τα καρύδια έχουν και φυτικές ίνες. 100γρ μελομακάρονα περιέχουν 365 θερμίδες, 3,6γρ πρωτεΐνης, 46γρ υδατάνθρακα, 19,1γρ λιπαρών εκ των οποίων κορεσμένα είναι τα 2,5γρ και μονοακόρεστα τα 11,5γρ.
Κουραμπιές
Εδώ τα υλικά που κυριαρχούν είναι :
- Το αλεύρι
- Το πρόβειο βούτυρο
- Η ζάχαρη
- Το αμύγδαλο
Οι υδατάνθρακες αποτελούν και για τους κουραμπιέδες τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά με εκπροσώπους το αλεύρι και τη ζάχαρη. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Τα λιπαρά προέρχονται από το βούτυρο και είναι και κορεσμένα. Αυτό θα έλεγα ότι είναι το μειονέκτημα του συγκεκριμένου γλυκού. Τα κορεσμένα λιπαρά επιβαρύνουν την υγεία του οργανισμού, αυξάνοντας την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια του αίματος, προάγοντας τη διαδικασία της αθηρογένεσης (δημιουργία πλάκας στο τοίχωμα των αρτηριών). Αν καταναλώσετε μόνο έναν κουραμπιέ κατά τη διάρκεια μιας μέρας και αποφύγετε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο περιέχει κορεσμένα λιπαρά τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί χρειάζεται να προσλαμβάνετε μια πολύ μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στις γιορτές μιας και το κόκκινο κρέας, οι γλυκές παρασκευές με σοκολάτα, κ.α. είναι σε αφθονία. 100γρ κουραμπιέ αποδίδουν στο οργανισμό 463 θερμίδες, 7,8γρ πρωτεΐνης, 48,7γρ υδατάνθρακα και 26.9γρ λιπαρών εκ των οποίων κορεσμένα είναι τα 12,6γρ και τα 9,5γρ μονοακόρεστα.
Το σημαντικό είναι να κάνετε την επιλογή που θα σας επιβαρύνει λιγότερο και όχι να μείνετε νηστικοί στο γιορτινό δείπνο. Να αυξήσετε την πρόσληψη του νερού και να καταναλώσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα πριν το ρεβεγιόν και να θυμάστε ότι η άσκηση είναι ο καλύτερος σύμμαχος σας!