Είναι το πιο νόστιμο, το πιο αγαπητό, το πιο λαχταριστό φρούτο της περιόδου που διανύουμε. Είναι μικρά, κόκκινα, στρόγγυλα με γλυκιά ή ξινή γεύση ανάλογα την ποικιλία. Στην αυλή του παππού μου υπάρχει ακόμα αυτό το τεράστιο δέντρο. Μέχρι και κούνια κρεμούσαμε όταν ήμασταν μικρά. Όταν έφτανε ο καιρός και τα κεράσια ωρίμαζαν, σκαρφαλώναμε στο δέντρο για να τα μαζέψουμε και για να τα κρεμάσουμε στα αυτιά μας για σκουλαρίκια. Έπρεπε να βιαστούμε, γιατί αν ξαφνικά έπιανε βροχή, τα κεράσια δε θα ήταν κατάλληλα για κατανάλωση.
Διατροφική αξία
Οι ανθοκυανίνες είναι αυτές που χαρίζουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο κεράσι. Πρόκειται για χρωστικές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας την εξέλιξη σοβαρών ασθενειών. Επίσης, είναι πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Α, βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και χαλκού. Είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες και φυτικές ίνες ενώ δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Ένα κεράσι προσδίδει στον οργανισμό 4 – 5 θερμίδες. Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε αναλυτικότερα τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του κερασιού
Θρεπτικά συστατικά ανά 100γρ κεράσι | |
Ενέργεια | 63kcal |
Υδατάνθρακες | 16γρ |
Λιπαρά | 0.3γρ |
Πρωτεΐνη | 1γρ |
Φυτικές ίνες | 2γρ |
Βιταμίνη C | 7mg |
Νερό | 82,2γρ |
Κάλιο | 222mg |
Μαγνήσιο | 11mg |
Φυλλικό οξύ | 4mcg |
Σίδηρος | 0.4mg |
Τα οφέλη του κερασιού στην υγεία
Με όλα αυτά τα σπουδαία θρεπτικά συστατικά να περιλαμβάνονται στο κεράσι, μπορείτε να φανταστείτε πόσο καλό κάνει στην λειτουργία του οργανισμού, προασπίζοντας την υγεία του. Πιο συγκεκριμένα :
- Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλη στο αίμα.
- Βοηθά στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Δρα ενάντια στη δυσκοιλιότητα.
- Προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα.
- Ενισχύει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
- «Καθαρίζει» από τοξικές ουσίες όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά.
- Βοηθά στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από τις αρθρώσεις.
- Προστατεύει από την τερηδόνα.
- Προσφέρει αντιγήρανση.
- Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Συντελεί στη θεραπεία της αναιμίας και στην πρόληψη του διαβήτη.
- Φέρει πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού.
- Μειώνει την πνευματική κόπωση και καλό θα ήταν να καταναλώνεται από τους μαθητές σε περίοδο εξετάσεων.
- Εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες.
Φροντίστε να πλύνετε καλά τα κεράσια που θα φάτε. Πετάξτε όσα έχουν χαλάσει. Δημιουργήστε σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.